Mike Pence cere Chinei să respecte legile din Hong Kong
focus
alte articole
Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a cerut luni Chinei să respecte integritatea legilor Hong Kong-ului şi a repetat avertismentul preşedintelui Donald Trump că va fi mai greu pentru Beijing să obţină un acord comercial cu Washington dacă există violenţă pe fostul teritoriu britanic.
"Pentru ca Statele Unite să încheie o înţelegere [comercială, n.r.] cu China, Beijingul trebuie să-şi respecte angajamentele - începând cu angajamentul pe care China l-a luat în 1984 de a respecta integritatea legilor Hong Kong-ului prin Declaraţia comună sino-britanică", a declarat Pence într-o adresă la Clubul Economic Detroit.
„Administraţia noastră va continua să îndemne Beijingul să acţioneze în mod umanitar şi să îndemne China şi manifestanţii din Hong Kong să îşi rezolve paşnic diferendele”, a spus Pence.
Trump a declarat săptămâna trecută că este îngrijorat de situaţia din Hong Kong şi nu ar vrea ca violenţa să fie folosită pentru a pune capăt unor săptămâni de proteste în masă, care au reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru preşedintele chinez Xi Jinping de când a venit la putere în 2012.
Duminică, Trump a repetat apelul cerând Chinei să rezolve situaţia într-un mod „umanitar” şi a spus că o asemenea abordare va fi „foarte bună pentru acordul comercial” pe care SUA şi China încearcă să-l obţină.
Luni, tabloidul Global Times din China, controlat de stat, a declarat că „elitele” din Statele Unite nu pot influenţa deciziile Chinei în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei din Hong Kong.
Oficiosul Partidului Comunist a afirmat că Beijing-ul speră că administraţii ale Hong Kong-ului au putut reface ordinea cu sprijinul guvernului central, dar a spus că o „intervenţie în forţă” din China va fi singura alegere dacă Hong Kong nu va putea face acest lucru.
"Elitele politice şi de opinie publică din SUA trebuie să înţeleagă că, deşi au capacitatea de a instiga protestatarii radicali din Hong Kong şi de a îngreuna restabilirea ordinii, nu pot influenţa deciziile Beijingului asupra situaţiei Hong Kong", a afirmat Global Times într-un editorial.
Articolul a adăugat că discuţiile dintre Beijing şi Washington pentru soluţionarea diferendului lor comercial sunt „deja dificile” pentru Statele Unite astfel încât acestea nu îşi pot „permite nici o altă povară”.
Hong Kong-ul se pregăteşte pentru mai multe proteste în această săptămână, după ce peste un milion de manifestanţi antiguvernamentali au protestat paşnic în pofida ploilor abundente de duminică, marcând o schimbare a cursului violent luat de manifestaţiile care au beneficiat de instigatori ai regimului.
Declaraţia comună sino-britanică la care s-a referit Pence a fost acordul cu privire la condiţiile de predare a Hong Kong-ului către China în 1997. Aceasta permite libertăţi de care nu se bucură China continentală, inclusiv dreptul la protest.
Dar China a opinat în 2017 că declaraţia este un document istoric fără nicio semnificaţie practică, iar un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat, luni, că Hong Kong-ul este o problemă internă a Chinei şi nu există nicio clauză în care să permită forţelor exterioare un drept să interfereze.
Trump, care urmăreşte obţinerea unui un acord cu China pentru a remedia dezechilibrele comerciale majore înaintea candidaturii sale din 2020, a părut să-şi întărească abordarea în problema protestelor din Hong Kong, după ce s-a confruntat cu critici din partea Congresului pentru că la începutul acestei luni a caracterizat mişcările drept "revolte" care ar trebui rezolvate de către China.
Pe măsură ce îngrijorările cu privire la posibila intervenţie chineză au crescut, Trump a legat situaţia din Hong Kong de acordul comercial şi i-a cerut lui Xi Jinping să se întâlnească personal cu protestatarii pentru a elimina tensiunile.