Turism sau jaf la Marea Neagra?
Nemtii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor si de preturile mari de pe litoralul romanesc. Directorul de produs al turoperatorului german TUI gaseste preturile nejustificat de mari in raport cu calitatea ofertei, iar „preturile sunt decisive in alegerea destinatiilor de turism", a adaugat el.
Afirmatiile turoperatorului german sunt totusi moderate fata de ce se intampla pe litoralul romanesc, caci, putem oare vorbi de turism estival in Romania? Sunt preocupati hotelierii si alti furnizori de turism sa ofere o varianta win-win in care si clientul sa fie multumit si ei sa castige?
Elena Udrea a discutat cu reprezentantii TUI despre planurile de investitii ale statului in sudul litoralului, despre demolarea cladirilor construite ilegal si despre igienizarea statiunilor.
La modul cum se practica turismul in Romania nici nu poate fi vorba de un minim respect pentru client, lucru confirmat si de numarul tot mai mare de turisti deziluzionati care aleg sa se indrepte in fiecare an spre alte „tarmuri”, mai frumoase si mai curate, din Bulgaria, Turcia, Grecia, etc.
Ce a mai ramas la tarmul Marii Negre? Turismul estival presupune, pe langa altele, oferte atragatoare din partea hotelierilor, alternative interesante de petrecere a timpului (excursii, concerte, etc), atunci cand ploua sau oricand, pe langa curatenie si calitatea serviciilor oferite.
In loc de asta avem mafia litoralului, binecunoscuta de toti dar nerecunoscuta de nimeni. Cand spun „toti” ma refer la toti acei care ar avea puterea de a decide altfel soarta litoralului autohton, chiar daca ei prefera sa stea cat mai departe de el si isi fac concediile pe diverse coaste exotice din lume.
Dar, asa cum ne-am obisnuit in prea multe domenii unde mafiile sunt impartite precum portofoliile politice, ( de exemplu, imobiliare, constructii, sosele, hipermarketuri, etc) mafia litoralului printre care proprietari de hoteluri si furnizori de produse practica un jaf general de multi ani: vanzari fara bon, marfa neinregistrata, etc. Garda, politia, corpul de control nu reusesc sa opreasca masinaria si nici nu vor: au si ei partea lor.
Si datorita portului, Constanta e un focar dubios de crima organizata, contrabanda si evaziune fiscala, pe acolo, de exemplu intra majoritatea marfurilor chinezesti, fara nici un fel de acte.
Mentalitatea afaceristilor de pe litoral e simpla: sunt 3-4 luni pe an in care pot talhari si pacali. Nu le pasa de germani si standardele lor, ce le-ar putea aduce pe termen mai lung o clientela mai aleasa si un bun renume, de vreme ce, pe termen scurt isi obtin castigul astfel.
Plus ca se mai adauga si problema manelelor, a urletelor „alcoolice” de la terase, a celor veniti la furat genti de pe plaja, a pet-urilor de peste tot, etc.
E greu de crezut ca Udrea va putea demola cladirile ilegal construite, vor fi procese castigate la tribunalul local sau blocari administrative direct de la primaria lui Mazare (care va fi „salvatorul” in ochii infractorilor de pe litoral).
Si totusi, cum la altii se poate? Tot balcanici sau tot latini, dar ei au cu adevarat turism estival, unde la preturi rezonabile esti tratat regeste. Se poate pentru ca sunt mai putini lacomi. La noi lacomia intrece omenia.