Turism cu căruţa pe Cheile Turzii şi Cheile Turenilor
alte articole
Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, două rezervaţii naturale din judeţul Cluj vor fi protejate cu ajutorul fondurilor europene pentru evitarea distrugerii habitatului natural. Consiliul Judeţean are la dispoziţie puţin peste un milion şi jumătate de lei şi 18 luni pentru realizarea unui proiect pentru conservarea habitatelor şi speciilor din cele două arii protejate, Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. „Proiectul merge pe trei linii principale. Prima este evaluarea, inventarierea, cartarea speciilor şi monitorizarea acestora. Cea de a doua linie este consultarea şi implicarea locuitorilor din zonă pentru ca ei sunt cei care vor trebui să pună în aplicare restricţiile care vor rezulta în urma documentelor pe care le vom elabora. În al treilea rând, Consiliul Judeţean va trebui să se ocupe de pregătirea personalului responsabil de mediu şi va trebui să achiziţioneze un sistem informatic integrat care să stocheze informaţiile şi să le pună la dispoziţia publicului”, a precizat Diana Coman, manager de proiect, citată de Citynews
Protejarea Cheilor Turzii înseamnă însă şi limitarea accesului în aria protejată, iar primarul comunei Mihai Viteazu, una dintre cele trei comune pe teritoriul cărora se află rezervaţia naturală doreşte interzicerea de la 1 Mai a accesului cu motociclete şi ATV-uri în zonă. „Cred că acest proiect este un prim pas făcut în Cheile-Turzii. Până acum Consiliul Judeţean nu a aruncat nicio privire spre Cheile Turzii. S-a numit un custode şi au făcut un regulament prin care ni s-au interzis foarte multe”, a declarat Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu.
Acesta a mai spus că doresc să monteze acolo „toalete din acelea ca la oraş, cu apă”, serviciu care ar urma sa fie plătit pentru a asigura curăţenia, dar şi repararea drumurilor „Drumurile trebuie asfaltate pentru că de la DN 75 până în Cheile Turzii noi nu am putut interveni, fiind drum judeţean. De asemenea, vom lua o măsură severă, şi anume interzicerea motocicletelor şi ATV-urilor de la 1 Mai”, a mai precizat primarul.
Ioan Zeng vrea să meargă şi mai departe şi propune ca pentru coborârea din Chei să fie montat un teleferic, iar dacă nu se poate asta, măcar să se facă cu caleaşca sau căruţa.
În Europa, una din şase specii de mamifere sunt ameninţate cu dispariţia, pierderile înregistrate în ultimii 50 de ani fiind de până la 1.000 de ori mai mari decât ratele normale.