Germania susţine că soldaţii săi rămân în zona Baltică cât timp va fi necesar

Ministrul german de Externe a descris comasarea militară desfăşurată de Rusia de-a lungul graniţelor sale cu statele baltice ca fiind “complet iraţională” şi a promis că trupele germane vor rămâne în regiune cât timp va fi necesar.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Axel Schmidt/Getty Images)

Luând cuvântul în timpul unei vizite efectuate, joi, la baza militară Rukla din Lituania, unde sunt staţionaţi aproximativ 400 de soldaţi germani, ministrul de Externe, Sigmar Gabriel a susţinut că “postarea militarilor la frontierele Federaţiei Ruse este complet iraţională din punctul meu de vedere, deoarece nu există nicio ameninţare care să vină dinspre aceste ţări”.

Soldaţii germani fac parte dintr-un grup de luptă alcătuit din 1.000 de soldaţi care va fi integrat în cele din urmă forţelor americane, britanice, franceze, canadiene şi altor forţe NATO.

Gabriel a susţinut că soldaţii germani vor rămâne la baza lituaniană “cât timp va fi necesar”, dar nu a furnizat alte detalii.

Statele NATO şi-au extins, la rândul lor, prezenţa militară în zona Baltică pentru a linişti aliaţii în privinţa suportului alianţei în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei, precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Moscova şi-a justificat mişcările militare în apropierea frontierelor baltice, susţinând că sunt de natură defensivă şi că fac parte din eforturile de modernizare generală a forţelor sale.

Într-o declaraţie făcută joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a descris sosirea soldaţilor americani în regiune ca fiind acţiuni “ciudate” şi “provocatoare”.

“Am observat că soldaţii americani care au sosit recent în Polonia şi statele baltice au reuşit deja să iasă în evidenţă... cu un obiectiv clar anti-rusesc”, a susţinut Zaharova în declaraţie.

Un alt oficial german, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor la o bază aeriană din Amari, Estonia, că statele baltice şi alte ţări se pot “baza” pe suportul Germaniei.

“Estonia şi prietenii noştri din Lituania, Letonia şi Polonia, se pot baza pe noi”, a precizat von der Leyen. “Noi, germanii, ştim ce înseamnă să fii la graniţa estică şi să dispui de protecţia solidă a alianţei”.

Gabriel şi von der Leyen s-au referit, de asemenea, la temerile legate de campaniile cibernetice şi de dezinformare tot mai complexe ale Rusiei, descrise în doctrina militară rusă ca “război hibrid”.

“Nimeni nu se aşteaptă să aibă loc aici o confruntare militară reală”, a declarat Gabriel.

“Dar ceea ce a fost raportat în Lituania, Letonia şi Estonia sunt încercări de lansare a unor campanii de dezinformare şi influenţare”, a adăugat oficialul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe