Turcia avertizează că rachetele S-400 achiziţionate din Rusia “vor fi folosite” la nevoie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Turcia şi Statele Unite, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a publicat marţi o declaraţie dură în care a susţinut că ţara sa va folosi sistemele de rachete sol-aer S-400 după ce acestea vor fi livrate din Rusia, adăugând că principalul obiectiv al achiziţiei este de a reduce dependenţa Ankarei de armele americane.

Erdogan a făcut comentariile după câteva luni de discuţii aprinse între Turcia şi aliaţii NATO, în special SUA, care văd cumpărarea sistemului de producţie rusească drept o ameninţare la adresa interoperabilitîţii sistemelor de apărare ale alianţei militare vestice, potrivit Express.co.uk.

Erdogan a afirmat: “Nu vom cumpăra sisteme S-400 doar pentru a le plasa într-un depozit. Le vom folosi dacă va fi nevoie.

“Acesta este un sistem de apărare. Ce am putea face cu el în afară de a-l folosi?”

Cu privire la obiectivul Turciei de a-şi reduce dependenţa de livrările militare americane, Erdogan a precizat: “Vom depinde din nou de SUA?”

“Când le-am cerut [sistemele de rachete] de la ei timp de ani de zile, răspunsul primit a fost următorul: Congresul nu permite. Ne-am săturat de acest lucru”, a susţinut liderul turc.

“Între timp, Rusia a răspuns cererii Turciei de a achiziţiona sistemul S-400 cu o ofertă destul de ademenitoare. Ei au declarat că se vor implica chiar şi într-o producţie comună [a sistemului]. Şi, cu privire la credite, ei ne-au oferit termeni destul de buni”.

Congresul SUA a preluat recent cazul legat de sistemul S-400, iar Senatul se pregăteşte să voteze săptămâna următoare un proiect de lege care cere aplicarea de sancţiuni pentru achiziţionarea de sisteme de apărare aeriană ruseşti.

Totodată, proiectul de lege susţine că vânzarea şi transferul de avioane de vânătoare de generaţie nouă F-35 în Turcia – avioane aşteptate să sosească în Turcia în 21 iunie – este blocată până când comisiile Congresului vor pregăti un plan privind înlăturarea ţării din programul de co-producţie a avioanelor F-35.

Drept reacţie la acţiunea americanilor, Hami Aksoy, purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, a afirmat că proiectul de lege este “împotriva spiritului alianţei noastre cu SUA” şi că Ankara va răspunde dacă Washingtonul suspendă livrarea avioanelor de vânătoare.

Aksoy a adăugat: “Acesta nu este un program administrat doar de SUA. Este un program multinaţional şi ne aşteptăm ca toată lumea să îşi îndeplinească obligaţiile”.

Erdogan a răspuns de asemenea la discuţiile legate de blocarea livrării avioanelor F-35, susţinând că SUA va fi obligată să livreze avioanele din moment ce Turcia a plătit deja 800 milioane de dolari pentru ele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe