Erdogan: Turcia pregătită să atace nordul Irakului

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa este pregătită să atace nordul Irakului dacă guvernul central irakian nu ia măsuri împotriva grupurilor militante kurde din zonă.

Într-un interviu acordat joi pentru CNN Turk, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lovi oraşul irakian Qandil “în orice moment seara”.

O acţiune militară va include, de asemenea, Sinjar şi Makhmur, a adăugat preşedintele turc.

Forţele militare turce au trecut în mod regulat graniţa cu Irakul pentru a desfăşura operaţiuni împotriva poziţiilor ocupate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în regiunea montană Qandil, localizată la aproximativ 40 km sud-est de graniţa turcă, provincia irakiană Erbil.

Ziarul turcesc pro-guvernamental Daily Sabah a precizat joi seară că armata turcă a curăţat o zonă de 400 km pătraţi de militanţi PKK în nordul Irakului.

Ankara, UE şi SUA, au declarat PKK grup terorist. Grupul militant a urmărit să deţină o regiune kurdă autonomă încă din 1984.

Un acord fragil de încetare a focului între PKK şi guvernul turc a căzut în iulie 2015 şi, de atunci, atacurile asupra forţelor de securitate turce s-au amplificat.

Premierul turc Binali Yildirim a afirmat la începutul acestei săptămâni că Turcia a creat 11 baze regionale în nordul Irakului şi a dublat numărul soldaţilor săi în regiune.

La sfârşitul anului 2015, tensiunile s-au amplificat între Bagdad şi Ankara după ce Turcia a trimis 150 de soldaţi puternic înarmaţi, susţinuţi de 20-25 tancuri, la baza militară Bashiqa din provincia nordică irakiană Nineveh, unde a susţinut că pregăteşte luptători kurzi irakieni peshmerga care luptă împotriva grupului terorist Statul Islamic.

Guvernul a deschis fronturi militare împotriva grupurilor kurde din Siria, de asemenea. La începutul acestui an, Turcia a lansat o ofensivă numită Ramura de Măslin aparent împotriva poziţiilor ocupate de miliţia kurdă YPG susţinută de SUA, în enclava vestică siriană Afrin.

Ankara consideră YPG un grup terorist şi o filială siriană a PKK. Ambele ofensive au fost desfăşurate prin sfidarea flagrantă a regimului sirian din Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe