Turcia atacă SUA: Alianţa Washingtonului cu luptătorii kurzi ar sprijini alte grupări teroriste
alte articole
“Chiar dacă este doar din motive tactice, utilizarea unei organizaţii teroriste - Unităţile de Protejare a Poporului (YPG) - în operaţiunea din Raqqa, va duce la situaţia în care alte organizaţii teroriste din regiune vor câştiga mai mult teren”, a precizat Mevlut Cavusoglu, într-un interviu acordat joi ziarului turc Turkiye.
“Obiectivul YPG este acela ca, de fapt, câştigurile sale teritoriale să reziste ... sub masca luptei împotriva Daesh”, a precizat Cavusoglu, făcând referire la un alt nume sub care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.
Ankara vede YPG ca o organizaţie teroristă ce are legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat mult timp pentru crearea unui stat kurd independent pe teritoriul Turciei.
Turcia s-a aflat pe un curs de coliziune cu SUA în războiul din Siria, în condiţiile în care Ankara a criticat dur Washingtonul pentru suportul pe care îl oferă forţelor YPG în operaţiunea din Raqqa, ce serveşte ca principal bastion al Daesh în ţara arabă.
Tensiunile dintre cele două puteri NATO au crescut în ultimele câteva luni, în special după ce SUA a susţinut militanţii YPG care au obţinut o serie de victorii împotriva Daesh în pragul Turciei, inclusiv capturarea în luna mai a oraşului Tabqa şi a unui baraj din apropiere din mâinile grupului terorist.
Cavusoglu a mai afirmat că Ankara a declarat Washingtonului, în repetate rânduri, că “a lupta împotriva unei organizaţii teroriste prin încheierea unei alianţe cu un alt grup terorist” nu este o tactică înţeleaptă, ci periculoasă, în special pentru securitatea Turciei.
Turcia se teme că YPG va controla în permanenţă anumite zone din teritoriul nordic al Siriei după înfrângerea Daesh.
În luna mai, preşedintele american Donald Trump a fost criticat dur de Ankara după ce a aprobat livrarea de arme către YPG, care face parte din Forţele Democratice Siriene, o alianţă susţinută de SUA, formată din miliţii arabe şi kurde care luptă împotriva Statului Islamic şi a forţelor militare ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Washingtonul a promis Ankarei că va recupera armele şi echipamentele furnizate militanţilor YPG după eliminarea Daesh în Raqqa.
La rândul său, Turcia a trimis propriile sale echipamente şi forţe militare în nordul Siriei şi a avertizat că armele furnizate de SUA militanţilor YPG ar putea ajunge în mâinile militanţilor PKK de pe teritoriul turc.
Oraşul Raqqa, aflat pe malul nordic al Râului Eufrat, a fost ocupat de teroriştii Daesh în martie 2013 şi, în anul următor a fost proclamat drept centru pentru majoritatea activităţilor administrative şi de control ale grupului jihadist.