Euronews: Despre motivele demisiei depuse de Carla del Ponte

În condiţiile în care conflictul sirian se află în cel de-al şaselea an, un membru al unei comisii independente a ONU privind investigarea crimelor din Siria a declarat că demisionează.
Carla del Ponte (Getty Images)
Andrei Popescu
09.08.2017

Carla del Ponte a declarat că a luat această decizie din cauza lipsei de sprijin politic din partea Consiliului de Securitate al ONU, adăugând că acest lucru a făcut “imposibilă” sarcina de a colecta dovezi privind presupuse crime comise împotriva civililor.

Del Ponte a fost procuror al tribunalelor internaţionale care au investigat atrocităţile din Rwanda şi Iugoslavia.

Secretarul general al ONU a declarat că regretă decizia luată de Carla del Ponte de a demisiona.

Într-un interviu telefonic cu Euronews, Carla del Ponte a declarat: “În primul rând, aş dori să îi mulţumesc secretarului general al ONU, care are un gând pentru mine... Înseamnă că, în ciuda tuturor lucrurilor, este o chestiune foarte importantă, în sensul că ne aflăm în cel de-al şaptelea an de colectare de dovezi privind crimele comise în Siria şi Consiliul de Securitate nu a luat o decizie”.

Fiind întrebată care a fost principala problemă, del Ponte a precizat că, de fapt, Consiliul este blocat deoarece Rusia îşi foloseşte dreptul de veto. “Este, într-adevăr, o situaţie politică. Există câteva ţări implicate în acest conflict şi, bineînţeles, interesele lor politice sunt exprimate în rezoluţiile Consiliului de Securitate”.

De asemenea, del Ponte a făcut o comparaţie între conflictul sirian şi cele din fosta Iugoslavie sau Rwanda, afirmând că “în cazul fostei Iugoslavii şi Rwandei, la şase luni după primul raport, Consiliul de Securitate a reacţionat şi a făcut ceva, dar aici [în Siria] nu s-a întâmplat nimic după şapte ani. Acesta este scandalul, aceasta este o mare ruşine pentru comunitatea internaţională. Apoi, dacă analizăm acest tip de crime, şi am văzut atât de multe (în cariera mea), nu am experimentat niciodată o astfel de cruzime, o astfel de ferocitate, nu am văzut nimic” asemănător cu ceea ce se întâmplă în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor