Turcia atacă baze sprijinite de NATO în Siria
alte articole
Armata turcă a atacat duminică din nou forţe susţinute de SUA în nord-estul Siriei. Situaţia evidenţiază faptul bizar că, în ultimul an, în nordul Siriei o ţară NATO (Turcia) este în război cu o forţă sprijinită de o altă ţară NATO – este vorba de Forţele Democrate Siriene (FDS) conduse de kurzi şi pregătite şi înarmate de Pentagon. Grupul kurd YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd) este o parte esenţială a FDS, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Noile tensiuni au loc în condiţiile în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis din nou că elimină “teroriştii şi separatiştii” din apropierea graniţei Turciei. Luând cuvântul la summitul privind situaţia din Siria, desfăşurat în weekend în Istanbul, la care au participat şi lideri din Rusia, Germania şi Franţa, Erdogan a afirmat: “Vom continua să eliminăm ameninţările împotriva securităţii noastre naţionale chiar de la rădăcină, la est de râul Eufrat, aşa cum am făcut-o la vest de Eufrat”.
Grupurile kurde din Siria au acuzat Turcia de desfăşurarea unei campanii de curăţare etnică pe teritoriul sirian, în încercarea de a anexa practic teritoriul în timp ce desfăşoară o campanie de “turcificare”, acuzaţie pentru care aparent există multe dovezi. În context, un nou raport AFP despre oraşul nord-estic sirian Azaz notează: “De la cursuri de limbă turcă pentru copiii sirieni până la compania turcă de stat Turk Telecom care construieşte primele turnuri de telefonie pe teritoriul sirian, rolul Ankarei în regiunea controlată de rebeli din jurul oraşului Azaz s-a extins”.
Iar duminică, în contextul unui măcel lent desfăşurat continuu de forţele pro-turceşti, Associated Press a notat:
Armata turcă a bombardat duminică poziţii deţinute de luptători kurzi susţinuţi de SUA în nord-estul Siriei, la est de râul Eufrat.
Turcia a decis să desfăşoare atacul după ce Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin, omologul lor francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pentru a discuta despre situaţia din Siria şi, printre altele, despre acordul şubred de încetare a focului în Idlib ce a fost intermediat de Turcia şi Rusia.
Faptul că puteri majore europene s-au dus la Istanbul pentru a negocia viitorul Siriei – dar fără prezenţa Statelor Unite – reprezintă o schimbare majoră şi o victorie diplomatică importantă pentru Putin şi Erdogan, ambii având dispute cu Washingtonul, în special cu privire la politica legată de Siria.
AP a notat: “Rarele bombardamente turceşti la est de Eufrat au avut loc la o zi după summitul internaţional privind Siria, găzduit de Turcia, la care s-a cerut să se creeze un proces politic cuprinzător şi condiţii pentru revenirea în ţară a milioane de refugiaţi”.
Astfel, Turcia pare să semnaleze Washingtonului că acum se află pe orbita lui Putin în ceea ce priveşte Siria. Deşi Putin cât şi Erdogan sunt interesaţi ca forţele americane să fie înlăturate din Siria, cei doi şefi de stat doresc să atingă obiective geopolitice diferite.
Bombardamentele turceşti au lovit satul Zor Moghar, în zona rurală nordică Alep, peste râul Eufrat, care separă forţele rebele siriene susţinute de Ankara şi forţele kurde YPG sprijinite de Washington. YPG a publicat o declaraţie în care a confirmat moartea unei persoane în atacul “neprovocat” şi a precizat: “Orice atac ilegal împotriva nordului Siriei nu va rămâne fără un răspuns”.
Între timp, Pentagonul a fost relativ tăcut în această problemă, afirmând că această coaliţie condusă de SUA va recâştiga teritoriul pierdut de aliaţii săi din FDS şi că luptele sunt “dificile”. Brett McGurk, delegat prezidenţial special pentru această coaliţie, a precizat într-o declaraţie: “Este foarte dificil, deoarece ne aflăm în ultimele etape, când aproape fiecare luptător (ISIS) are asupra lui o centură cu explozibili”.
Deşi Pentagonul a declarat că păstrează peste 2.000 de soldaţi în nordul Siriei pentru a lupta împotriva grupului jihadist ISIS (Statul Islamic), McGurk a declarat în această săptămână că obiectivul menţinerii trupelor este de fapt “contracararea Iranului”. Toate acestea, susţine Zero Hedge, în timp ce Turcia - o membră NATO - rămâne practic în război cu SUA - alt membru NATO - pe teritoriul Siriei.