Turcia arestează sute de opozanţi ai lui Erdogan în cadrul unei operaţiuni împotriva "caracatiţei" corupţiei [Reuters]

Principalii oponenţi politici ai lui Tayyip Erdogan s-au confruntat cu o represiune fără precedent, în urma căreia peste 500 de persoane au fost arestate în doar nouă luni, potrivit unei analize Reuters a unei anchete ample care s-a accelerat dramatic în ultimele zile.
Preşedintele Turciei afirmă că ancheta vizează ceea ce el numeşte o reţea coruptă, asemănătoare „unei caracatiţe ale cărei braţe se întind în alte părţi ale Turciei şi în străinătate”.
Ancheta, care a început la Istanbul, dar s-a extins în toată ţara, vizează doar municipalităţile conduse de principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), partidul fondatorului secular al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
CHP neagă acuzaţiile de corupţie şi le califică drept o încercare evidentă de a elimina o alternativă democratică pentru turci, acuzaţie respinsă de guvern.
Represiunea întăreşte controlul exercitat de Erdogan asupra puterii de două decenii, într-un moment în care influenţa Turciei în Orientul Mijlociu şi Europa a crescut. Din acest motiv, spun diplomaţii şi analiştii, ea a stârnit doar critici moderate din partea aliaţilor occidentali ca ameninţare la adresa democraţiei, chiar şi în contextul protestelor de stradă care au izbucnit în primăvară.
Potrivit analizei documentelor juridice şi a informaţiilor divulgate de stat, 14 primari aleşi din CHP, printre care Ekrem Imamoglu din Istanbul, principalul rival al lui Erdogan, şi peste 200 de membri ai partidului sau funcţionari locali au fost arestaţi în aşteptarea procesului.
De la seria de lovituri de stat din anii 1960, 1970 şi 1980, nu au mai fost destituiţi din funcţie lideri politici de atât de mare anvergură pe baza unor probe încă nepublicate, pe care avocaţii suspecţilor le consideră fabricate.
„Aceste anchete sunt folosite ca instrument de uzură politică, mai degrabă decât ca anchete obiective ale unor evenimente concrete”, a declarat Ertugrul Gunay, fost ministru al Culturii şi Turismului în cabinetele lui Erdogan între 2007 şi 2013.
El a demisionat din Partidul AK (AKP) aflat la putere după ce mii de turci au fost arestaţi în urma protestelor antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013. Cea mai recentă acţiune juridică, deşi de amploare mai redusă, a mers mai departe, vizând un viitor guvern, care se bucură de popularitate în sondaje.
Peste 2020 de arestaţi
În centrul anchetei se află Imamoglu, primarul oraşului Istanbul, cu o populaţie de 17 milioane de locuitori, care a fost închis în martie, în aşteptarea unei audieri în instanţă pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă.
El este candidatul CHP la preşedinţie în orice alegeri viitoare, iar arestarea sa a declanşat cele mai mari proteste de la Gezi şi o vânzare masivă de lire, ambele fenomene diminuându-se între timp.
Dar, dincolo de Imamoglu – care, din spatele gratiilor, îl devansează în continuare pe Erdogan în unele sondaje –, analiza Reuters a constatat că peste 500 de persoane au fost reţinute şi interogate de la începutul anchetei, în octombrie anul trecut, dintre care cel puţin 202 numai săptămâna trecută.
Dintre acestea, peste 220 au fost închise sau plasate în arest la domiciliu, potrivit analizei, care se bazează în parte pe o compilaţie de rapoarte ale agenţiei de stat Anadolu.
Biroul lui Erdogan şi Ministerul Justiţiei nu au răspuns săptămâna aceasta la o solicitare detaliată privind numărul de reţineri şi arestări şi la o cerere de comentarii cu privire la concluziile analizei Reuters.
Reuters a mai descoperit că cel puţin 36 de persoane, în majoritate din sectorul privat care fac afaceri cu municipalităţile, au dat o a doua declaraţie procurorilor din închisoare, în temeiul dispoziţiei privind „pocăinţa efectivă” din legislaţia turcă, după care 32 dintre acestea au fost eliberate din închisoare sub măsuri de control judiciar.
Aceste declaraţii au identificat mai mulţi suspecţi, potrivit informaţiilor divulgate de procurori şi de alte surse.
De marţi, săptămâna trecută, ancheta s-a extins la Izmir, al treilea oraş ca mărime din Turcia, precum şi la Antalya, Adana şi Adiyaman – toate câştigate de partidul de centru CHP în faţa partidului conservator AKP al lui Erdogan în alegerile municipale din martie anul trecut, cea mai mare înfrângere electorală din istoria partidului.