Videoclipul „brut” publicat de FBI despre Epstein în închisoare este modificat: Wired

Logoul agenţiei FBI (Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
Redacţia
12.07.2025

În efortul de a pune capăt teoriilor iscate de moartea lui Jeffrey Epstein, Departamentul de Justiţie al SUA a publicat săptămâna aceasta aproape 11 ore de înregistrări video „brute” din exteriorul celulei lui Epstein, scrie Zerohedge.

Cu toate acestea, în loc să pună capăt speculaţiilor, publicarea acestora a stârnit noi suspiciuni.

Potrivit unei analize efectuate de WIRED în colaborare cu experţi independenţi în criminalistică video, metadatele încorporate în fişiere arată că imaginile nu au fost exportate direct din sistemul de supraveghere al închisorii. Mai degrabă, acestea par să fi fost modificate, probabil folosind Adobe Premiere Pro, un instrument profesional de editare video.

Fişierul, spun anchetatorii, a fost asamblat din cel puţin două clipuri sursă, salvat de mai multe ori, exportat şi apoi încărcat pe site-ul web al DOJ, unde a fost etichetat ca material „brut”.

„Dacă un avocat mi-ar fi adus acest fişier şi m-ar fi întrebat dacă poate fi folosit într-un tribunal, i-aş fi răspuns că nu. Du-te înapoi la sursă. Fă-o cum trebuie”, a declarat Hany Farid, profesor la UC Berkeley, a cărui cercetare se concentrează pe criminalistica digitală şi dezinformare. „Exportă direct din sistemul original, fără trucuri.”

Farid a pus sub semnul întrebării şi motivul pentru care raportul de aspect al videoclipului s-a modificat în timpul redării. „De ce văd brusc un raport de aspect diferit?”, a întrebat el.

Deşi experţii subliniază că metadatele în sine nu dovedesc intenţia de a induce în eroare, ei avertizează că eşecul Departamentului de Justiţie al SUA de a explica procesul de editare sporeşte suspiciunile care planează de mult timp asupra morţii lui Epstein în 2019, în custodia federală.

La începutul acestei săptămâni, DOJ a publicat un memorandum în care concluziona că Epstein nu avea „nicio listă incriminatoare de clienţi” şi nu a fost ucis, publicând ulterior imaginile în cauză.

Potrivit Wired, „este posibil ca videoclipul să fi fost pur si simplu procesat pentru a fi făcut public folosind un software disponibil, fără alte modificări în afară de îmbinarea a doua clipuri. Dar lipsa unei explicaţii clare cu privire la procesarea fişierului folosind un software profesional de editare complică naraţiunea Departamentului Justiţiei.”

În lunile care au precedat nota comună publicată luni de DOJ şi FBI, procurorul general Pam Bondi promisese publicarea documentelor legate de Epstein, alimentând aşteptările că ar putea ieşi la iveală noi detalii incriminatoare despre moartea finanţistului căzut în dizgraţie şi legăturile sale cu persoane influente.

Cu toate acestea, în loc să dezvăluie informaţii noi, nota a confirmat în mare parte concluziile la care se ajunsese cu ani în urmă: că Epstein a fost găsit într-o celulă din Manhattan pe 10 august 2019 şi a murit prin sinucidere în timp ce aştepta procesul pentru acuzaţii de trafic sexual.

Pentru a-şi susţine concluzia, FBI a analizat imaginile de supraveghere care surprind zona comună a Unităţii Speciale de Detenţie (SHU) din Centrul Corecţional Metropolitan (MCC), unde era deţinut Epstein. FBI a îmbunătăţit imaginile ajustând contrastul, culoarea şi claritatea şi a publicat atât versiunea îmbunătăţită, cât şi cea pe care a descris-o ca fiind „brută”. Ambele versiuni ale videoclipului par să fi fost procesate folosind Premiere şi includ în mare parte aceleaşi metadate. Potrivit FBI, orice persoană care ar fi intrat în zona în care se afla celula lui Epstein în perioada relevantă ar fi fost vizibilă pe camera respectivă - scrie Wired.

Conform metadatelor din fişierul „brut”, videoclipul a fost salvat de cel puţin patru ori pe 23 mai 2025 de un utilizator Windows numit „MJCOLE~1”. Înregistrarea face referire la două clipuri sursă – „2025-05-22 21-12-48.mp4” şi „2025-05-22 16-35-21.mp4” – şi la fişiere de proiect Premiere, indicând că era vorba de un videoclip compozit.

Un expert în criminalistică media, care a analizat metadatele şi a cerut să nu fie numit, a declarat pentru Wired: „Pare suspect, dar nu la fel de suspect ca refuzul Departamentului Justiţiei de a răspunde la întrebări de bază despre acest subiect.”

Modul în care Departamentul a gestionat imaginile a atras şi critici, având în vedere problemele anterioare de la MCC. Potrivit unui raport din 2023 al Biroului Inspectorului General al DOJ, începând cu 29 iulie 2019 – cu mai puţin de două săptămâni înainte de moartea lui Epstein – aproximativ jumătate din cele 150 de camere de supraveghere analogice ale MCC au încetat să mai înregistreze din cauza unei erori tehnice. Reparaţiile programate pentru noaptea de 9 august nu au fost efectuate deoarece tehnicianul nu avea escortă.

Doar două camere erau funcţionale în zona SHU în momentul în care Epstein a fost găsit spânzurat: una lângă intrarea în unitatea 10 South şi una lângă liftul de la etajul nouă. Niciuna nu acoperea uşa celulei lui Epstein.

Mai mult, a existat o lipsă notabilă în înregistrare: un minut de filmare, între orele 23:58:58 şi 00:00:00, lipseşte. Înregistrarea se reia imediat după aceea.

La o conferinţă de presă marţi, procurorul general Pam Bondi a atribuit minutul lipsă unui ciclu zilnic al sistemului, susţinând că un minut lipseşte din înregistrarea fiecărei nopţi.

Timp de luni de zile, Bondi a promis că DOJ va publica înregistrări care ar putea arunca lumină asupra morţii lui Epstein. Dar noul videoclip şi nota „au confirmat în mare parte concluziile la care s-a ajuns cu ani în urmă”, a remarcat WIRED, lăsând mulţi observatori nemulţumiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor