Israelul afirmă că Iranul ar putea obţine uraniu îmbogăţit într-o instalaţie nucleară lovită de SUA

Imaginea din satelit arată pagube extinse la clădirile din complexul de la Isfahan, Iran, după atacurile americane din 22 iunie 2025. (Maxxar Technologies)
Redacţia
11.07.2025

Israelul consideră că rezervele îngropate adânc de uraniu îmbogăţit dintr-o instalaţie nucleară iraniană lovită de armata americană pot fi recuperate, a declarat un oficial israelian de rang înalt, scrie AP.

Iar agenţia care a construit bombele americane „bunker buster” de 13 tone aruncate asupra altor două instalaţii nucleare a declarat joi că încă aşteaptă date pentru a putea determina dacă aceste lovituri şi-au atins ţintele.

Ambele evoluţii lărgesc perspectivele asupra pagubelor provocate de atacurile din luna trecută, când Statele Unite s-au implicat în războiul Israelului în încercarea de a elimina ameninţarea dezvoltării unei arme nucleare de către Iran. Dar Iranul susţine că programul său este paşnic.

Preşedintele Donald Trump susţine cu tărie că atacurile SUA au „distrus” cele trei instalaţii nucleare iraniene vizate. Evaluările internaţionale şi o evaluare iniţială a serviciilor de informaţii americane au fost mai moderate, Agenţia de Informaţii a Apărării din SUA afirmând într-un raport preliminar că atacurile au provocat pagube semnificative instalaţiilor de la Fordo, Natanz şi Isfahan, dar nu le-au distrus.

Directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat ulterior congressmenilor americani sceptici că atacurile militare americane au distrus singura instalaţie de conversie a metalelor din Iran, ceea ce reprezintă un regres pentru programul nuclear care va necesita ani de zile pentru a fi depăşit, iar comunitatea de informaţii a evaluat că marea majoritate a uraniului îmbogăţit acumulat de Iran rămâne probabil îngropat sub dărâmăturile de la Isfahan şi Fordo.

Casa Albă nu a răspuns imediat la mesajele prin care i se solicită un comentariu joi.

Se crede că o mare parte din uraniul îmbogăţit al Iranului este îngropat adânc în al treilea sit, Isfahan, a declarat oficialul israelian de rang înalt. SUA a folosit bombardiere stealth B-2 pentru a ataca siturile Fordo şi Natanz.

Oficialul a vorbit reporterilor sub condiţia anonimatului pentru a împărtăşi evaluările israeliene care nu fuseseră făcute publice.

Israelul crede că uraniul îmbogăţit al Iranului a fost distribuit în cele trei situri şi nu a fost mutat, a spus oficialul israelian. Experţii în domeniul nuclear şi al neproliferării au avertizat că iranienii ar fi putut muta stocurile într-un loc mai sigur, în contextul atacurilor israeliene din luna trecută asupra Iranului şi al creşterii aşteptărilor că armata americană s-ar putea alătura acestora.

Uraniul îmbogăţit de la Isfahan ar putea fi recuperat de iranieni, dar recuperarea lui ar necesita eforturi foarte dificile, a menţionat oficialul israelian.

Trump şi alţi oficiali ai administraţiei au respins sugestiile că atacurile americane din 22 iunie nu au făcut altceva decât să distrugă siturile nucleare. Secretarul apărării Pete Hegseth a spus că acestea au fost „distruse”.

Doi oficiali ai Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor la adresa Apărării din SUA, care a petrecut zeci de ani proiectând bombele GBU-57 Massive Ordnance Penetrator special pentru a distruge instalaţiile iraniene, au declarat că încă nu ştiu dacă muniţia a ajuns la adâncimea pentru care au fost proiectate bombele.

Aceşti oficiali au vorbit sub condiţia anonimatului pentru a furniza detalii suplimentare despre bombele care nu fuseseră anunţate anterior.

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat într-un interviu publicat luni că atacurile aeriene americane au avariat atât de grav instalaţiile nucleare ale ţării sale, încât autorităţile iraniene încă nu au putut să le acceseze pentru a evalua distrugerile.

Pezeshkian a adăugat în interviul acordat jurnalistului conservator american Tucker Carlson că Iranul ar fi dispus să reia cooperarea cu agenţia nucleară a ONU, dar nu se poate angaja încă să permită inspectorilor acesteia accesul neîngrădit pentru a monitoriza siturile.

„Suntem pregătiţi să acceptăm o astfel de supraveghere”, a declarat Pezeshkian. „Din păcate, ca urmare a atacurilor ilegale ale Statelor Unite împotriva centrelor şi instalaţiilor noastre nucleare, multe dintre echipamentele şi instalaţiile de acolo au fost grav avariate.”

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a declarat la sfârşitul lunii trecute că cele trei situri iraniene cu „capacităţi în ceea ce priveşte tratarea, conversia şi îmbogăţirea uraniului au fost distruse într-o măsură importantă”.

Dar, a adăugat el, deoarece capacităţile rămân, „dacă vor dori, vor putea începe să facă acest lucru din nou”. El a spus că evaluarea pagubelor totale depinde de permisiunea Iranului de a permite accesul inspectorilor.

„Sincer vorbind, nu se poate afirma că totul a dispărut şi că nu mai este nimic acolo”, a spus Grossi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor