Liderul opoziţiei turce vorbeşte împotriva suprimării mass mediei

Mass media continuă să fie suprimată în Turcia. Oponenţii lui Erdogan se tem că victoria AKP în alegerile de duminică îi vor permite preşedintelui turc să obţină mai uşor puteri prezidenţiale mai mari – pavându-se drumul pentru o conducere tot mai autoritară.
Un bărbat citeşte ziarul Millet în Istanbul, 30 octombrie 2015.
Un bărbat citeşte ziarul Millet în Istanbul, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

Principalul lider al opoziţiei turceşti s-a alăturat unui cor de voci care se opun suprimării mass mediei critice la adresa guvernului turc, acuzând partidul de guvernământ că sufocă democraţia.

Kemal Kilicdaroglu i-a reamintit premierului turc Ahmet Davutoglu că a promis după alegeri că va depune eforturi pentru reconciliere în ţara puternic polarizată. Kilicdaroglu a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu fostul preşedinte al Uruguayului, José Mujica.

Doi jurnalişti ai unei reviste săptămânale care a criticat guvernul turc au fost arestaţi marţi în Istanbul, fiind acuzaţi că au încercat să organizeze o lovitură împotriva actualei conduceri. Redactorul şef Cevher Guven şi Murat Capan de la revista Nokta au fost acuzaţi de incitare la revoltă armată după ce ultimul număr al revistei a sugerat că rezultatul alegerilor de duminică anunţă începutul unui război civil în Turcia.

În plus, cu câteva zile înaintea alegerilor de duminică, autorităţile au confiscat două ziare de stânga şi au blocat transmisiunile a două posturi de televiziune.

Oponenţii lui Erdogan se tem că victoria AKP în alegerile de duminică îi vor permite preşedintelui turc să obţină mai uşor puteri prezidenţiale mai mari – pavându-se drumul pentru o conducere tot mai autoritară.

Într-un raport usturător, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luni că recenta campanie electorală din Turcia a fost marcată de un “mediu provocator în privinţa securităţii” şi de restricţii asupra libertăţii mass mediei.

“Investigarea criminală a jurnaliştilor şi a entităţilor media pentru susţinerea terorismului şi defăimarea preşedintelui, blocarea website-urilor, înlăturarea câtorva posturi de televiziune de pe grila de programe a furnizorilor de servicii digitale, precum şi blocarea efectivă a unor entităţi media proeminente au limitat accesul alegătorilor la o pluritate a viziunilor şi informaţiilor”, a declarat OSCE.

În luna august, autorităţile turce au arestat trei jurnalişti care au raportat în sud-estul majoritar kurd al Turciei. Unul dintre ei, cetăţeanul irakian Mohammed Rasoo, încă se află în custodia autorităţilor.

Zeci de redactori de la organizaţii de ştiri internaţionale importante i-au scris recent preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, exprimându-şi temerile cu privire la deteriorarea libertăţii presei în Turcia.

Dar Erdogan nu se simte ameninţat doar de mass media critică la adresa guvernului său. Într-un caz mai puţin obişnuit, un liceean în vârstă de 14 ani a fost săltat luna trecută de poliţie dintr-un Internet Cafe şi acuzat că l-ar fi insultat pe preşedintele turc. Băiatul a fost adus în faţa unui judecător dar nu s-au formulat niciun fel de acuzaţii oficiale împotriva sa datorită faptului că este minor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe