Turcia: Alegerile vor fi monitorizate de grupuri paramilitare neoficiale loiale lui Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
Andrei Popescu
05.02.2019

Un memorandum al guvernului turc privind viitoarele alegeri pentru primari din Turcia provoacă temeri serioase în rândul opoziţiei ţării, potrivit The Gatestone Institute.

Memorandumul trimis de Ministerul de Interne guvernatorilor arată că în cadrul alegerilor din 31 martie, pe lângă poliţiştii şi oficialii care vor lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea la secţiile de votare, vor fi implicaţi de asemenea şi “agenţi de securitate voluntari”.

Anunţul stârneşte îngrijorare în rândul activiştilor opoziţiei, în ceea ce priveşte natura acestor “voluntari” şi cine sunt ei – în special în condiţiile ascensiunii grupurilor paramilitare neoficiale ce au legătură cu partidul de guvernare Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Autorul dizident İnci Hekimoğlu a făcut o comparaţie între crearea acestor grupuri şi Gardienii Satului, o forţă paramilitară creată în anii 1980 de către armata turcă pentru a combate rebeliunea desfăşurată în estul Turciei de către Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Gardienii Satului, care încă operează, a comis numeroase încălcări ale drepturilor omului împotriva civililor kurzi. Potrivit unui raport publicat în 2006 de Human Rights Watch, aceste abuzuri includ: crime, violuri, jafuri, distrugeri de locuinţe şi ocuparea ilegală de proprietăţi.

Hekimoğlu avertizează că grupuri similare ar putea în curând să fie active în Turcia.

O astfel de organizaţie, Vetrele Otomane, creată în 2005 sub forma unei publicaţii, apoi înregistrată în 2009 ca asociaţie, este acuzată de atacarea sediului din Istanbul al ziarului Hürriyet, a unui birou în Ankara al partidului din opoziţie CHP (Partidul Republican al Poporului) şi a zeci de clădiri asociate cu partidul din opoziţie HDP (Partidul Democrat al Poporului). Obiectivul declarat al grupului este de a promova “civilizaţia şi cultura otomană”, obiectiv care se conformează cu neo-otomanismului lui Erdogan.

Un alt grup controversat pro-Erdogan este “Forţele Private ale Poporului” (HOH). Creat după lovitura de stat eşuată din Turcia din iulie 2016, HOH este condus de Fatih Kaya, un fost oficial al armatei turce, care a declarat într-un interviu în 2018 că “cea mai frumoasă democraţie este legea islamică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor