Erdogan primeşte puteri nelimitate pentru a combate dezastrul economic din Turcia
alte articole
Parlamentul turc i-a conferit, miercuri, puteri nelimitate preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a interveni atunci când economia ţării este ameninţată, potrivit Bloomberg.
Parlamentul a votat miercuri noaptea în favoarea autorizării lui Erdogan să ia toate măsurile necesare în cazul unei “evoluţii negative”, care s-ar putea răspândi în întregul sistem financiar al ţării. De asemenea, Parlamentul a aprobat înfiinţarea Comisiei pentru Stabilitate şi Dezvoltare Financiară, pentru a coordona acţiunile împotriva riscurilor de stabilitate şi siguranţă financiară, conform unei noi legi care intră în vigoare după aprobarea de către preşedintele ţării, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.
Conform noii legi, “preşedintele este autorizat şi responsabil de implementarea tuturor măsurilor ce depăşesc puterile” membrilor Comisiei pentru Stabilitate şi Dezvoltare Financiară, care va fi monitorizată de Ministerul Trezoreriei şi Ministerul Finanţelor.
Măsura urmăreşte să apere Turcia de o altă criză economică, care ar implica scurgerile de capital care au provocat scăderea cu peste 40% a lirei turceşti în 2018. Deşi valoarea lirei a mai crescut de atunci, în continuare există temeri cu privire la datoria Turciei denominată în valute străine, lucru care crează probleme în sectorul corporatist al ţării – în special în rândul companiilor de construcţii.
Totuşi, există indicii că riscul de intrare în incapacitate de plată rămâne o sursă de îngrijorare pentru investitorii în active turceşti.
Erdogan este cunoscut pentru criticarea ratelor ridicate ale dobânzii stabilite de Banca Centrală, uneori folosind un limbaj ameninţător.
Practic, noile puteri îi vor permite lui Erdogan să impună stabilitate financiară înaintea iminentelor alegeri municipale, întrucât preşedintele urmăreşte să îşi consolideze puterea după puciul eşuat împotriva guvernării sale în 15 iulie 2016. Erdogan a folosit incidentul pentru a aresta zeci de mii de persoane – inclusiv jurnalişti, academicieni, funcţionari publici – suspectate că ar avea legătură cu incidentul sau că l-ar susţine pe clericul autoexilat Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a fost în spatele tentativei de lovitură de stat.