Rusia şi Turcia promit că îşi vor coordona acţiunile în Siria

Liderul rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se salută înaintea discuţiilor de la Moscova, 23 ianuarie 2019 (Getty Images)
Andrei Popescu
24.01.2019

După o zi de discuţii la Moscova pe tema situaţiei din Siria, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan au evidenţiat faptul că o cooperare între cele două ţări este esenţială pentru obţinerea unei păci durabile în ţara arabă, potrivit Deutsche Welle.

Deşi Rusia şi Turcia se află în tabere opuse în ceea ce priveşte legitimitatea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cei doi lideri urmăresc să îmbunătăţească securitatea regională după conflictul ce durează de aproape 8 ani şi totodată să consolideze propriile interese în urma retragerii planificate a soldaţilor americani din Siria.

Discuţiile de miercuri dintre cei doi şefi de stat s-au concentrat pe intenţia Turciei de a crea o aşa-numită “zonă de siguranţă” controlată de turci în nordul Siriei, sugestie prezentată iniţial de preşedintele american Donald Trump şi respinsă de luptătorii kurzi aliaţi cu SUA din regiune, care se tem de o potenţială ofensivă împotriva lor. Putin şi Erdogan au mai discutat şi despre influenţa militanţilor extremişti Hayat Tahrir al-Sham în regiunea nord-vestică siriană Idlib.

În plus, cei doi lideri au abordat şi problema amplificării legăturilor de afaceri şi turistice dintre ţările lor, ale căror relaţii s-au îmbunătăţit remarcabil de la nivelul scăzut atins în 2015, când Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc în zona graniţei turco-siriene.

La o conferinţă de presă susţinută după întâlnire, Erdogan a afirmat că această cooperarea dintre Turcia şi Rusia este esenţială pentru asigurarea unei păci durabile şi a adăugat că retragerea trupelor americane din Siria nu trebuie să creeze un gol de putere. Liderul turc a mai afirmat că ţările lor nu au niciun fel de neînţelegeri cu privire la crearea unei zone de siguranţă în nord-estul Siriei.

La rândul său, Putin a afirmat că retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei este un pas pozitiv, adăugând că el şi Erdogan au discutat despre cum ar putea lupta împotriva organizaţiilor teroriste din Idlib şi despre stabilizarea regiunii printr-o coordonare mai bună şi prin adoptarea de măsuri suplimentare.

Putin a anunţat că, în viitor, va găzdui un summit atât cu Turcia cât şi cu Iran, pentru a dezbate situaţia din Siria şi modalitatea prin care se poate obţine o pace de durată în ţara arabă zguduită de război.

Întâlnirea de la Moscova a avut loc la câteva zile după ce liderul turc a discutat telefonic cu preşedintele Donald Trump, când Erdogan a încercat din nou să îl convingă pe omologul american să permită Turciei să controleze Manbij, o regiune din nordul Siriei dominată de grupul de luptători kurzi YPG (Unităţile de Apărare a Poporului).

YPG este unul dintre cei mai apropiaţi şi de încredere aliaţi ai SUA în Siria, care a contribuit în mare parte la eliminarea grupului jihadist Statul Islamic în ţara arabă şi la blocarea intrării jihadiştilor în Manbij şi în Kurdistanului sirian (Rojava). Guvernul turc consideră YPG grup terorist şi asociat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat grup terorist şi de SUA.

Kurzii se tem de o ofensivă militară turcă împotriva teritoriului aflat sub controlul lor, ofensivă cu care Erdogan a ameninţat în mai multe rânduri.

Forţele kurde siriene, expuse prin planul SUA de retragere din Siria, au cerut recent ajutorul guvernului sirian împotriva potenţialei ofensive turceşti şi au deschis porţile către Manbij, un oraş nordic important aflat sub controlul kurzilor.

Kremlinul a apreciat recenta intrare a forţelor lui Assad în Manbij pentru prima dată în ultimii şase ani. În plus, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins săptămâna trecută ideea ca forţele militare turceşti să opereze în nordul Siriei, afirmând că Damascul trebuie să preia controlul asupra nordului ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor