Turcia a ridicat interdicţiile asupra Twitter şi Facebook după înlăturarea pozelor cu procurorul ucis

Autorităţile turce au blocat pentru câteva ore  Facebook, Twitter şi YouTube, cerându-le să şteargă pozele cu un  procuror ucis, 6 aprilie 2015.
Autorităţile turce au blocat pentru câteva ore Facebook, Twitter şi YouTube, cerându-le să şteargă pozele cu un procuror ucis, 6 aprilie 2015. (Captură Foto)

Autorităţile turce au blocat luni accesul la Twitter, Facebook şi youtube pentru a împiedica răspândirea unor imagini cu procurorul turc Mehmet Selim Kiraz, ucis săptămâna trecută în timpul unei luări de ostatici, conform Yahoo News.

Website-urile au fost inaccesibile pentru mulţi utilizatori din Turcia, ziarul turcesc Hürriyet afirmând că furnizorii de servicii de Internet au primit un ordin judecătoresc pentru a bloca accesul la cei trei giganţi ai Internetului precum şi către alte website-uri.

Autorităţile au acordat luni un termen limită de 4 ore pentru ca Twitter, Facebook şi youtube să şteargă conţinutul ofensator – pozele cu procurorul ucis.

Iniţial, Facebook a fost singurul care s-a conformat cu termenul şi accesul la reţeaua socială a fost reactivată corespunzător, a declarat Tayfur Acarer, şeful autorităţii turceşti pentru telecomunicaţii (TIB), pentru Hürriyet.

Interdicţia asupra Twitter a fost ridicată după ce site-ul a cedat la rândul său presiunii autorităţilor turceşti, a declarat Bulent Kentles, secretar general al sindicatului furnizorilor de servicii pentru Internet (BSE).

De asemenea, interdicţia a fost ridicată şi în cazul site-ul Youtube.

La 31 martie, Kiraz a fost reţinut timp de şase ore într-un tribunal din Istanbul de către doi militanţi înarmaţi ai unei grupări radicale turce de extremă dreaptă (DHKP-C), ce a difuzat pe reţelele de socializare fotografii ale operaţiunii sale. Magistratul şi cei doi răpitori au fost ucişi după o intervenţie a poliţiei.

Imaginile publicate de DHKP-C au circulat internet pe mass media socială în timpul derulării incidentului şi ulterior au fost publicate de către mai multe ziare şi website-uri de ştiri din Turcia.

Hürriyet a declarat că ordinul judecătoresc a dus la blocarea unui total de 166 de website-uri care au publicat imaginile controversate în care procurorul Mehmet Selim Kiraz are un pistol la tâmplă.

Conform ordinului, publicarea oricărui material legat de acel incident este considerată drept “propagandă teroristă” care incită oamenii la ură şi violenţă şi tulbură ordinea publică.

La o zi după luarea de ostatici, procurorii turci au lansat o investigaţie asupra a 4 ziare pentru răspândirea de “propagandă teroristă”, după ce acestea au publicat controversatele imagini.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declanşat de asemenea o controversă intensă după ce a dezvăluit că el însuşi a refuzat să acrediteze organizaţiile media care au publicat pozele “interzise” să participe la înmormântarea procurorului Kiraz.

“Libertatea presei este la fel de importantă ca respectul şi comemorarea. Libertatea presei este la fel de importantă ca respingerea propagandei teroriste”, a motivat Davutoglu interdicţia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) aflat la guvernare au fost acuzaţi în repetate rânduri că utilizează ordinele judecătoreşti pentru a bloca website-urile critice la adresa lor.

Anul trecut, Google a acuzat Turcia de interceptarea domeniului său de Internet, redirecţionând internauţii către alte site-uri.

Guvernul turc a blocat Twitter şi youtube în martie 2014 după ce acestea au fost folosite pentru a promova un val de înregistrări audio care i-au implicat pe Erdogan – pe atunci premier al ţării – şi pe membrii cercului său interior într-un masiv scandal de corupţie.

Luna trecută, Parlamentul turc a aprobat o legislaţie pentru a intensifica controlul guvernului asupra Internetului, permiţându-i acestuia să blocheze website-uri fără un ordin judecătoresc prealabil. Decizia Parlamentului a declanşat mari nemulţumiri atât în Turcia cât şi în străinătate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe