Turbulenţele bancare din SUA iau amploare: După Silicon Valley Bank, o nouă bancă este închisă

Signature Bank
Signature Bank (YouTube Screenshot)

Autorităţile de reglementare au închis duminică Signature Bank din New York, al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a SUA, la două zile după ce autorităţile au închis Silicon Valley Bank, care a dus la blocarea de depozite de miliarde de dolari.

Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation / FDIC) a preluat controlul asupra Signature, care avea active de 110,36 miliarde de dolari şi depozite de 88,59 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit Departamentului de Servicii Financiare al statului New York, relatează Reuters.

Toţi deponenţii de la Signature Bank şi Silicon Valley Bank vor fi despăgubiţi, iar "nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabili", au precizat Departamentul Trezoreriei SUA şi alte autorităţi de reglementare bancară într-o declaraţie comună.

Angajaţii păreau să se adune duminică la sediul central al Signature din Manhattan pentru întâlniri, potrivit unui reporter Reuters aflat la faţa locului. Oamenii au ieşit din clădire după ce a fost anunţată vestea închiderii.

Reprezentanţii creditorului nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Falimentul Signature a urmat închiderii de vineri a Silicon Valley Bank, al doilea cel mai mare faliment bancar din SUA, după Washington Mutual, care s-a prăbuşit în timpul crizei financiare din 2008.

Investitorii au fost neliniştiţi de rapiditatea cu care SVB, axată pe startup-uri, al 16-lea creditor ca mărime din SUA, a fost doborâtă de retragerile clienţilor. Episodul de săptămâna trecută a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane, ceea ce a determinat oficialii guvernamentali să ia măsuri rapide în weekend pentru a încerca să restabilească încrederea în sistemul financiar.

FDIC a înfiinţat duminică o bancă succesoare "punte" care va permite clienţilor să aibă acces la fondurile lor luni. Deponenţii şi debitorii Signature Bank vor deveni automat clienţi ai băncii-punte, a menţionat FDIC.

Autoritatea de reglementare l-a numit pe Greg Carmichael, fost director general al Fifth Third Bancorp (FITB.O), în funcţia de director general al băncii-punte.

Clienţii Silicon Valley Bank vor avea acces la depozitele lor începând de luni, au anunţat duminică oficiali americani. Guvernul federal a anunţat, de asemenea, acţiuni pentru a susţine depozitele şi a încerca să oprească orice repercusiuni mai ample.

Signature era o bancă comercială cu birouri pentru clienţi privaţi în New York, Connecticut, California, Nevada şi Carolina de Nord, având nouă linii de afaceri naţionale, inclusiv servicii bancare pentru proprietăţi imobiliare comerciale şi active digitale.

În septembrie, aproape un sfert din depozitele sale proveneau din sectorul criptomonedelor, dar banca a anunţat în decembrie că îşi va reduce depozitele legate de criptomonede cu 8 miliarde de dolari.

Signature Bank a anunţat în februarie că directorul său general, Joseph DePaolo, va trece la un rol de consilier senior în 2023 şi va fi succedat de directorul operaţional al băncii, Eric Howell. DePaolo a ocupat funcţia de preşedinte şi CEO de la înfiinţarea Signature în 2001.

Banca a avut o relaţie de lungă durată cu fostul preşedinte Donald Trump şi cu familia sa, furnizându-i lui Trump şi afacerilor sale conturi curente şi finanţând mai multe întreprinderi ale familiei. Signature Bank a tăiat legăturile cu Trump în 2021, în urma revoltelor din 6 ianuarie de la Capitol Hill, şi l-a îndemnat pe Trump să demisioneze.

Într-o declaraţie, guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a susţinut că speră că acţiunile guvernului american de duminică vor oferi "o încredere sporită în stabilitatea sistemului nostru bancar".

"Mulţi deponenţi la aceste bănci sunt întreprinderi mici, inclusiv cele care conduc economia inovaţiei, iar succesul lor este esenţial pentru economia robustă a New York-ului", a spus ea.

Duminică, oficialii au declarat că acţionarii şi anumiţi deţinători de datorii negarantate ale Signature Bank, precum şi cei ai Silicon Valley Bank, nu vor fi protejaţi, iar conducerea superioară a ambelor bănci a fost înlăturată.

Orice pierderi pentru Fondul de asigurare a depozitelor al FDIC, folosit pentru a sprijini deponenţii neasiguraţi, vor fi recuperate printr-o evaluare specială a băncilor, aşa cum prevede legea, au mai transmis oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie