Tulcea: Pui de codalb, salvat de ornitologi
Ornitologii tulceni învaţă în aceste zile un pui de codalb, pasăre protejată prin convenţiile internaţionale de mediu, să supravieţuiască.
Puiul de codalb a fost găsit săptămâna trecută de un tulcean în zona Ostrovul Tătaru din Delta Dunării, după ce, cel mai probabil, căzuse din cuib fiind predat unui agent ecolog al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din zonă.
Agentul ecolog împreună cu şeful Biroului Tulcea al Societăţii Ornitologice Române (SOR), Eugen Petrescu, l-au învăţat să mănânce, iar ornitologul Kiss Botond l-a marcat prin inelare, pentru a putea fi monitorizat după ce va fi eliberat în natură şi pentru a observa adaptarea acestuia la condiţiile naturale din mediu.
Conform ARBDD, deoarece exista riscul ca familia puiului să nu îl accepte, s-a decis preluarea acestuia de către Eugen Petrescu, puiul fiind în momentul de faţă la Maliuc, într-o volieră amenajată special.
"Când l-am găsit era foarte slab şi nu era capabil să vâneze. Acum s-a mai întremat şi îl învăţăm să vâneze şi încercăm să îl obişnuim cu condiţiile naturale. Sperăm să îl eliberăm în natură cât mai curând, dar asta nu se va întâmpla decât după ce va învăţa să vâneze singur, pentru că există posibilitatea ca ulterior să fie găsit din nou de o persoană care poate că nu va mai informa agenţii ecologi ai ARBDD", a declarat şeful Biroului Tulcea al SOR, Eugen Petrescu.
Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvilă din Europa şi a patra ca mărime din întreaga lume, o femelă adult a cărei anvergură a aripilor ajunge până la 2,5 metri putând depăşi greutatea de şase kilograme.
În Delta Dunării în momentul de faţă, mai trăiesc circa 20 de exemplare de vulturi codalbi, specia fiind una strict protejată la nivel european, ca urmare a declinului efectivelor.