Tulcea: Combinatul Alum continuă angajările
Combinatul Alum SA din Tulcea a angajat în ultima lună circa 200 de persoane, până în octombrie managerii unităţii dorind să încheie contracte de muncă pentru încă circa 300 de persoane.
"Dorinţa managerilor combinatului de a reporni unitatea a devenit un fapt real şi concretizat atât prin angajarea a 200 de salariaţi, majoritatea reangajaţi, cât şi prin banii investiţi în urgentarea reparaţiilor, astfel că, acum, din punct de vedere tehnic, instalaţiile sunt pregătite pentru producţie în proporţie de peste 90%", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Sindicatului Liber Alum, Gheorghe Dragu.
El a spus că organigrama stabilită de conducerea combinatului prevede un număr de 700 de salariaţi, numărul actual al angajaţilor fiind, în prezent, de circa 330.
"Contractele încheiate cu salariaţii sunt pentru o perioadă de şase luni şi prevăd posibilitatea de prelungire. Noi am propus administraţiei încheierea unor contracte pentru cel puţin un an, măcar pentru angajaţii vechi", a menţionat Dragu.
Potrivit acestuia, media salariului net în combinat este de circa 1.600 de lei.
Cât priveşte producţia medie anuală a unităţii, ea va fi, după repornirea activităţii, de circa 500.000 de tone de alumină.
"Până la data de 1 octombrie, sperăm să avem toţi salariaţii necesari în combinat. Va urma o perioadă de probe, în funcţie de contractele care s-au încheiat deja. Producţia medie anuală aşteptată este la nivelul instalaţiilor actuale de 450.000 - 500.000 de tone, mai puţin decât cea estimată înainte de începerea investiţiilor de modernizare, pentru că, dacă la vremea respectivă se prevedea o creştere a capacităţii de producţie, ulterior s-a decis să se meargă pe vechea capacitate cu investiţiile strict necesare în vederea îmbunătăţirii procesului tehnologic, dar nu prin creşterea de capacitate", a precizat preşedintele Sindicatului Liber Alum.
În ceea ce priveşte data repornirii combinatului, aceasta, potrivit lui Dragu, depinde de asigurarea energiei electrice, a gazului metan şi a numărului de salariaţi prevăzuţi în organigramă.
"Există, din păcate, probleme legate de furnizarea energiei electrice şi a gazului metan, deoarece s-a anunţat deja o creştere a preţului de transport al gazelor cu 10%, după ce anul trecut s-a majorat cu 60%", a spus Dragu.
La finele anului 2006, managerii Alum SA au decis sistarea activităţii în vederea retehnologizării combinatului, procesul fiind programat să se finalizeze în acest an.
Valoarea totală a investiţiilor preconizate a se realiza în această perioadă la principalul furnizor de materie primă al societăţii Alro Slatina a fost estimată la circa 50 de milioane de dolari.
Combinatul de alumină din Tulcea a început să funcţioneze în 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în 1996.
Societatea tulceană producătoare de alumină calcinată, materia primă necesară în producerea aluminiului, produselor refractare, produselor ceramice, cimentului, precum şi în tratarea apei a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina.