Tudose promite rectificare bugetară pozitivă. "Rectificarea nu poate fi decât negativă!", îl contrazice Cîţu
alte articole
La două zile de când Armata a anunţat că va plăti lefurile eşalonat, din motive de "prudenţialitate", premierul Mihai Tudose a dat noi asigurări, la digi.24, că la buget sunt bani şi că iminenta rectificare bugetară va fi una pozitivă (o imposibilitate, din punctul de vedere al unei părţi a Opoziţiei).
Potrivit premierului, rectificarea bugetară va avea loc săptămâna viitoare şi va fi pe plus şi se va întâmpla. Banii în plus vor merge la Ministerul Educaţiei şi cel de Interne, în timp ministerele care au avut o execuţie bugetară nesatisfăcătoare faţă de ce şi-au propus la începutul anului, acestea pierd bani la rectificare. Mai mult, la finalul anului, România se va încadra în ţinta de deficit bugetar, un deficit care poate ajunge la maximum 2,99 la sută, a susţinut Tudose.
"La rectificarea bugetară vă dau câteva exemple. Şi Ministerul Educaţiei primeşte bani şi Ministerul de Interne primeşte bani. Am promis că avem grijă de poliţişti şi că reuşim să finanţăm nişte veste de protecţie anti-înjunghiere, ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a mai întâmplat (...). Tot pe dotare, la Ministerul de Interne sunt două elicoptere de salvare-căutare care trebuie reparate şi am alocat bani pentru acest lucru", a declarat premierul, preluat de Agerpres.
Întrebat ce ministere pierd bani la rectificare, Tudose a explicat că este vorba de cele care nu au o execuţie bugetară corespunzătoare.
"Sunt din ministere care nu au reuşit să aibă o execuţie bugetară corespunzătoare. La începutul anului şi-au propus să cheltuie foarte mult pe nişte proiecte. Este clar că dacă în septembrie ai grad de execuţie 20-30% nu ai cum să cheltui banii, că a fost o supradimensionare iniţial", a adăugat Tudose.
În timp ce Tudose dă asigurări că rectificarea bugetară va fi pozitivă, pe de altă parte, senatorul PNL Florin Cîţu, explică, printr-o postare pe Facebook, că rectificarea nu poate fi decât negativă.
"Rapoartele trimestriale publicate de ministerul finanţelor arată că după 6 luni veniturile la buget sunt cu 5 miliarde mai mici (!!!) decât cele programate. Asta în ciuda creşterii economice pe care Tudose ne-o vinde ca fiind cea mai mare din UE, de 5.8%.
Mai mult, în primele 6 luni ale lui 2017 datoria publică a crescut cu 18.7 miliarde lei. Iar preţurile de consum, după 7 luni, au crescut cu 1.5% şi sunt estimate să depăşească ţinta de inflaţie. Cel mai important lucru însă este că din creşterea economică de 5.8% în primul semestru, 5.5 vine din consum. Adică 95%. Şi cu toate acestea veniturile din TVA sunt mai mici cu 4.7 miliarde decât cele programate.
Acestea sunt premizele de la care pleacă o decizie de rectificare bugetară care poate fi doar negativă!!!", susţine Cîţu.