Tudose, despre Pilonul II: "Nu îl chinuim, nu îl schingiuim. Dar va fi opţional"
alte articole
Pilonul II nu va fi desfiinţat - aşa cum există temeri - însă ar putea deveni opţional, românilor urmând să le fie prezentată o analiză comparativă pentru a lua decizia cea mai bună în ce priveşte pensia lor, a susţinut premierul Tudose, într-un interviu difuzat joi seara de digi24.ro.
Potrivit lui Tudose, o decizie în acest sens nu a fost luată încă, în prezent desfăşurându-se o analiză.
"La ceea ce lucrează Ministerul de Finanţe acum, împreună cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiză pe pilonul I şi pe pilonul II, să vedem unde şi cum stau banii românilor cel mai bine. Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii: la pilonul I, la pilonul II, toţi la pilonul I sau să rămână ca acum. Dar devine opţional. Opţional doar dacă vrei de la pilonul II la pilonul I, pentru că invers nu se poate. Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl naţionalizează nimeni, nu îi face nimic rău. Nu îl chinuie, nu îl schingiuim. Dar va fi opţional", a declarat Tudose preluat de Agerpres.
Premierul a mai precizat că îşi menţine afirmaţia - care i-a adus numeroase critici - că Pilonul I e mai performant în ceea ce priveşte salariul minim şi că există calcule care demonstrează acest lucru.
"A fost această analiză, a plecat de la o primă informaţie care s-a confirmat, că acolo au fost luate nişte comisioane de management — în loc să fie luate în primul an, au fost luate vreo zece ani — şi că din cele peste şapte miliarde produse de banii românilor din pilonul II, un miliard a plecat la management. (...) Românul va avea un tablou în faţă: 'Domnule, eu cu contribuţia mea, în cuantum de... aici atât obţin pe punctul de pensie, dincolo obţin acel randament", a declarat Tudose.
Reamintim că, nu demult, presa a anunţat că Ministerul Finanţelor ar vrea să diminueze, începând de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care, dacă va fi aplicată, ar afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.
Mai amintim în context că, în urmă cu două săptămâni, liberalul Florin Cîţu avertiza că în timpul cât românii sunt în vacanţă, social- democraţii vor veni cu ştiri alarmante despre Pilonul II de pensii, astfel încât speriată, opinia publică să-i ceară "cârmaciului" Dragnea să facă dreptate şi să treacă Pilonul II de pensii la stat.