Tudorel Toader îl dă pe Augustin Lazăr pe mâna Inspecţiei Judiciare

Insistenţele comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009 de a avea dosarul deschis de Parchetul General, în pofida refuzului lui Augustin Lazăr, au ajuns până la ministrul Justiţiei, care anunţă măsuri.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că în cursul zilei de miercuri va sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul Procurorului General, Augustin Lazăr, de a trimite comisei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 dosarul deschis (şi clasat) de instituţia sa în urma acuzaţiilor lansate în spaţiul public de Dan Andronic, jurnalist titular a două dosare penale.

„Este de presupus faptul că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu! Miercuri voi sesiza Inspecţia Judiciară în legătură şi cu acest refuz”, a declarat Toader.

Reamintim că Augustin Lazăr a refuzat în repetate rânduri să transmită Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 dosarul deschis de instituţia sa, arătând că cererea parlamentarilor "ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare."

În acest context, comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis, vineri, ministrului Justiţiei solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.

Reamintim că, în data de 24 aprilie 2017, Parchetul General informa că procurorii săi au început urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 cu aplicarea art. 5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 şi 4 din Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 şi 4 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, modificată şi republicată) în dosarul alegerilor din 2009. Respectivul dosar a fost lansat după ce Dan Andronic - jurnalist urmărit penal în două dosare - a lansat scenariul implicării serviciilor şi DNA în alegerile prezidenţiale din 2009.

Două luni mai târziu, Parchetul a anunţat că dosarul a fost clasat, deoarece nu s-au "decelat indicii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne