Dragnea îi dă lui Kovesi "în cap" cu o decizie CCR. "Poate nu va mai sfida Parlamentul"
alte articole
Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat, duminică seara, "speranţa" că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu va mai "sfida" Parlamentul şi se va prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, relatează Agerpres.
"Poate nu mai sfidează (Parlamentul — n.r.). Poate n-a ştiut că poate să vină, dar acum, după decizia Curţii Constituţionale, poate va avea o altă abordare. (...). Curtea Constituţională a spus un lucru foarte important, că totuşi nu există motive să nu vii la o comisie de anchetă parlamentară. Această comisie este o instituţie foarte importantă. Vorbim de cea mai legitimă instituţie a acestei ţări. De 10 — 15 ani de zile, cu tenacitate, s-a spus că Parlamentul este o instituţie slabă, o instituţie ineficientă, (...) totul a fost cu un scop foarte clar, să nu înţeleagă cineva că această instituţie este, de fapt, cea mai importantă din România. Aşa este şi va trebui să muncim cu toţii pentru ca această instituţie să fie respectată", a declarat Liviu Dragnea, la România TV.
În contextul în care Rise Project a publicat recent o investigaţie incendiară despre afacerile lui Dragnea prin Tel Drum, liderul PSD a vorbit şi despre "posibilitatea ca în perioada următoare să-i fie fabricate anumite dosare", care l-ar putea elimina de la conducerea PSD, şi a precizat că nu a comis nicio infracţiune.
'N-am furat nimic, n-am omorât pe nimeni, n-am violat pe nimeni, n-am spălat bani, n-am făcut nicio infracţiune. Totuşi, mă gândesc că există un Dumnezeu sus şi există o limită. Sper ca cei din vechile clanuri din anumite instituţii să înţeleagă că e suficient. Eu aşa sper şi îmi doresc ca toată lumea să înţeleagă că e suficient. Dacă nu vor să înţeleagă, atunci, la război, ca la război!", a declarat Dragnea.
Reamintim că astăzi Laura Codruţa Kovesi este invitată să se prezinte la audieri în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. În caz contrar, parlamentarii ameninţă că vor sesiza Ministerul Justiţiei sau chiar vor depune plângere penală împotriva sa.
Cât despre decizia CCR la care se referă Dragnea, reamintim că magistraţii Curţii conduse de Valer Dorneanu au stabilit că magistraţii sunt obligaţi să meargă la audierile comisiilor parlamentare atunci când e vorba de aspecte ce ţin de activitatea lor profesională, nu şi atunci când sunt chemaţi ca simpli cetăţeni.
Cum s-a ajuns ca CCR să se implice în această problemă? Ei bine, pentru a putea să audieze pe cine vor ei, liderii PSD au decis să modifice legea în aşa fel încât să prevadă obligativitatea prezenţei persoanelor chemate la audieri, inclusiv a magistraţilor. PNL şi USR au considerat mişcarea neconstituţională şi s-au adresat CCR, însă Curtea le-a respins sesizările. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Reamintim că deja celebra comisie pentru alegerile din 2009 a fost formată după ce jurnalistul Dan Andronic, personaj implicat în două dosare penale, a susţinut că în seara alegerilor Kovesi era, alături de alţi puternici ai zilei, acasă la Gabriel Oprea şi a lăsat să se înţeleagă că DNA şi SRI ar fi influenţat rezultatul scrutinului.