Tudorel Toader: Arhiva SIPA ar trebui desfiinţată în cel mult trei ani

O comisie formată din 5 persoane va trece la inventarierea arhivei SIPA. Inventarierea, clasificarea, desecretizarea şi redirecţionarea documentelor - după caz - ar trebui să ia trei ani, intervalul maxim în care arhiva ar trebui desfiinţată.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
31.05.2017

Arhiva SIPA ar trebui desfiinţată în cel mult trei ani, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că o comisie va inventaria conţinutul acesteia şi dacă vor fi găsite elemente care ţin de viaţa privată, acestea nu vor fi făcute publice.

"Se constituie o comisie din cinci membri care sunt certificaţi ORNISS să aibă acces la informaţiile secrete de stat. Noi nu ştim dacă sunt sau nu sunt secrete de stat acolo. Personal cred că da. Dar nu putem da arhiva pe mâna cuiva ce nu are certificat ORNISS şi care, la rândul lui, în activitate să găsească documente secrete de stat, pentru că la rândul nostru am încuraja încălcarea legii.

Comisia are termen trei ani de zile în care, practic, arhiva SIPA trebuie desfiinţată. Acolo să nu se mai afle urmă de document, de dosar, de arhivă SIPA. (...) În termen de cinci zile de la publicarea hotărârii (HG privind desecretizarea arhivei SIPA — n.r.), facem propuneri de constituire a comisiei — cinci membri — doi de la Ministerul Justiţiei, doi de la Secretariatul General al Guvernului, unu de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Toţi cu certificat ORNISS. Plus trei supleanţi, câte unul provenind de la MJ, SGG, ANP, în total opt la care se adaugă încă doi secretari ai comisiei care asigură activitatea administrativă a respectivei comisii", a declarat Tudorel Toader, preluat de Agerpres, la Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a precizat că în arhivă vor putea fi găsite elemente care ţin de viaţa privată, care nu vor fi făcute publice, însă persoanele vizate, cele la care se referă respectivele informaţii de viaţă privată, pot solicita în scris comisiei.

"Comisia vine şi are acces la partea din dosar referitoare la viaţa privată", a arătat ministrul Justiţiei.

O altă categorie de documente ce vor fi găsite, potrivit ministrului, se referă la cele ale funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat şi probabil lucrează în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, documente de serviciu, tehnice, care vor fi transferate la ANP ca să le înmâneze titularilor.

De asemenea, ''în arhivă pot fi înscrisuri, documente cu valoare culturală-istorică, înscrisuri care, potrivit Legii Arhivelor Naţionale, trebuie păstrate în arhivele naţionale şi nu în arhiva SIPA sau altă arhivă''.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că în arhivă vor putea fi găsite secrete de serviciu care pot fi declasificate prin ordin al ministrului Justiţiei şi secrete de stat care vor urma regimul legal pe care îl au respectivele documente.

Tudorel Toader a mai opinat că în arhivă ar putea fi găsite elemente, indicii de natură a contura existenţa săvârşirii unei fapte penale, acestea urmând să fie trimise la Parchet, la Ministerul Public, "care are competenţa de a evalua dacă o faptă e penală, nu-i penală, sunt indicii rezonabile şi care va proceda potrivit competenţelor pe care le are."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor