Tsipras respinge planul de UE de salvare financiară şi doreşte un nou pact financiar


Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras.
Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Premierul grec Alexis Tsipras a respins duminică planul de salvare financiară propus Greciei de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi a declarat că nu va cere liderilor UE o prelungire a acestuia.

Dar Tsipras a declarat că este posibilă negocierea unei înţelegeri provizorii cu creditorii până la sfârşitul lunii pentru a susţine Grecia până în momentul în care se va încheia noul pact privind datoriia imensă a ţării.

Programul de asistenţă financiară al Greciei expiră în 28 februarie şi Uniunea Europeană doreşte ca Atena să ceară o prelungire a acestuia, incluzând un angajament în privinţa aplicării de reforme. Grecia a respins acest lucru, pavând drumul pentru o serie de “ciocniri” la un summit UE şi o întâlnire a miniştrilor de finanţe ce vor avea loc în următoarele zile.

“Ajutorul a eşuat. Noul Guvernul nu este mandatat să ceară o prelungire a împrumutului”, a declarat Tsipras, adăugând că poporul grec i-a oferit partidului său un mandat pentru a suspenda măsurile de austeritate.

“Vrem un acord nou, un credit punte, care să ne ofere spaţiul fiscal pe care îl cere o negociere sinceră”, a mai susţinut Tsipras în Parlamentul elen. “Grecia vrea să îşi onoreze datoria ... Dacă partenerii noştri vor acelaşi lucru, sunt invitaţi la masa negocierilor ca să putem discuta cum putem face acest lucru viabil”.

Într-o mişcare populistă, noul premier grec a promis vânzarea maşinilor ministeriale care valorează peste 700.000 de euro, precum şi vânzarea unuia dintre cele trei avioane ale Guvernului. Datoria Greciei la momentul acesta se situează undeva în jur de 300 de miliarde euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie