Tsipras face apel pentru un vot “NU” la referendum
alte articole
Vineri noaptea, cu două zile înaintea referendumului prin care grecii vor decide dacă Grecia ar trebui să accepte termenii programului de salvare financiară al creditorilor internaţionali – o chestiune care a blocat negocierile dintre cele două tabere – premierul Alexis Tsipras s-a adresat unei mulţumi de 25.000 de susţinători în Piaţa Syntagma din centrul Atenei. El a cerut un vot “NU”, care înseamnă refuzarea termenilor de austeritate ceruţi de creditorii europeni şi posibil o ieşire a ţării din zona euro.
La câteva sute de metri distanţă, susţinătorii votului “DA” sau a acceptării termenilor creditorilor, au desfăşurat propriul lor miting, la care a participat şi primarul Atenei, conform Internaţional Business Times.
Trecând prin mulţimea din Piaţa Syntagma, care scanda “Oxi”, Tsipras a urcat pe scena din faţa Parlamentului elen şi a declarat că prin referendum se va decide dacă grecii vor sau nu să trăiască cu demnitate în Europa.
„Vă cer să ignoraţi sirenele şi alarmele. Decideţi pentru Grecia, pentru o Grecie mândră într-o Europa democrată”, a declarat Tsipras în faţa unei mulţumi entuziasmate, conform The Telegraph. „Grecia este leagănul civilizaţiei. Nu vom permite tehnocraţilor austerităţii să batjocorească Europa din nou şi să smulgă Europa din mâinile noastre.”
De asemenea, în cadrul unui discurs televizat susţinut vineri seara, Tsipras a promis că guvernul său va ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale în cel mult 48 de ore după referendumul de duminică, indiferent de rezultat.
La mitingul din tabăra adversă, primarul Atenei George Kaminis i-a criticat pe Tsipras şi guvernul său, susţinând că „ei spun că vor încheia un acord în 48 de ore când nimeni nu vorbeşte cu ei”, a raportat The Guardian.
Posturile elene de televiziune nu au transmis discursul premierului în întregime, din moment ce mass media ţării a adoptat o poziţie fermă de susţinere a unui vot “DA”.
Criza curentă a izbucnit după ce Grecia a ratat marţi termenul limită pentru rambursarea sumei de 1,7 miliarde de dolari către Fondul Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat în incapacitate de plată faţă de Fond.
Ulterior, guvernul grec a limitat retragerile de numerar din conturile bancare pentru a preveni o falimentare a băncilor, care de altfel pierd în continuu fonduri. Şomajul din Grecia se menţine în prezent la 25,5%, conform Eurostat.
Premierul în vârstă de 40 de ani a ajuns la putere în cadrul unei mişcări populare anti-austeritate. Mulţi se aşteaptă că un vot “DA” va duce la formarea unui nou guvern.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.