Grexit: Tsipras cere grecilor să voteze împotriva bailout-ului în 5 iulie

Un Alexis Tsipras sfidător a cerut miercuri grecilor să respingă acordul internaţional de salvare financiara a ţării (bailout), năruind orice perspectivă de reparare a relaţiilor puternic afectate cu partenerii UE înaintea referendumului din 5 iulie, care ar putea decide viitorul Greciei în Europa, susţine Reuters.
Banner împotriva austerităţii în Grecia, 1 iulie 2015 (Christopher Furlong/Getty Images)
Andrei Popescu
02.07.2015

Alexis Tsipras, sfidător, a cerut miercuri grecilor să respingă acordul internaţional de salvare financiară a ţării (bailout), năruind orice perspectivă de reparare a relaţiilor puternic afectate cu partenerii UE înaintea referendumului din 5 iulie, care ar putea decide viitorul Greciei în Europa, susţine Reuters.

La mai puţin de 24 de ore după ce a trimis creditorilor internaţionali o scrisoare conciliatorie în care a cerut un nou bailout în schimbul acceptării în mare parte a condiţiilor propuse de ei, premierul elen Alexis Tsipras a revenit la vechea poziţie combativă în cadrul unui discurs televizat.

Grecia este “şantajată”, a declarat el, infirmând zvonurile că ar putea amâna sau suspenda referendumul sau să le ceară grecilor să voteze “DA”.

De fapt, remarcile televizate ale premierului se conformează atmosferei uneori ireale din ultimele zile, în care mesajele dure din partea guvernului de stânga alternează cu oferte de pace în miez de noapte în vederea relansării negocierilor.

La o zi după ce Grecia a devenit prima ţară dezvoltată ce nu îşi poate plăti datoria către Fondul Monetar Internaţional, cozile lungi la bancomate sunt simbolice în privinţa presiunii aplicate pe umerii lui Tsipras, care a venit la putere în luna ianuarie cu promisiunea că va proteja săracii şi va suspenda măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar.

“Un vot NU este un pas decisiv către un acord mai bun pe care dorim să îl semnăm imediat după rezultatul de duminică”, a declarat Tsipras, respingând avertizările repetate din partea partenerilor europeni că referendumul va fi efectiv un vot asupra rămânerii sau ieşirii Greciei din zona euro.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter: “Europa doreşte să ajute Grecia. Dar nu poate ajute pe cineva împotriva voinţei sale. Haideţi să aşteptăm rezultatele referendumului grec.”

Miniştrii de finanţe din zona euro au participat miercuri seara la o conferinţă lungă de o oră pentru a discuta oferta lui Tsipras, dar au decis să suspende negocierile până după votul de duminică.

“Vom reveni la cererea dumneavoastră pentru susţinerea stabilităţii financiare de către MES (Mecanismul European de Stabilitate) doar după şi în baza rezultatului referendumului”, a susţinut şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, într-o scrisoare către Tsipras.

Şefa FMI Christine Lagarde a declarat într-un interviu cu Reuters că ea doreşte să vadă reforme înainte să se deschidă discuţiile asupra unui nou pachet de salvare financiară.

Pieţele financiare globale au reacţionat remarcabil de calm la mult anticipata intrare a Greciei în incapacitate de plată (default), întărind poziţia acelor parteneri din zona euro care susţin că Atena nu poate folosi ameninţarea contagierii altor economii europene mai slabe ca o monedă de schimb.

În scrisoarea sa de marţi noaptea către creditori, văzută de Reuters, Tsipras a fost de acord să accepte majoritatea cerinţelor acestora pentru creşterea taxelor şi reducerea pensiilor şi a cerut un nou împrumut de 29 miliarde de euro.

La rândul său, ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a declarat joi că guvernul elen ar putea chiar demisiona în cazul în care majoritatea cetăţenilor ţării vor vota cu “DA” la referendumul de duminică, arată AFP.

Totuşi, chiar dacă negocierile vor fi relansate după referendum, Germania şi alte state au susţinut clar că orice discuţie asupra unui nou program va fi pornită de la zero şi cu condiţii diferite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor