Tsipras: Erdogan periclitează legăturile turco-elene prin contestarea tratatului privind frontierele

Grecia susţine că Turcia pune în pericol relaţiile bilaterale punând în discuţie Tratatul de la Lausanne din 1923, care a definit graniţele moderne dintre cele două ţări.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.10.2016

“Contestarea Tratatului din Lausanne, care a stabilit termenii în relaţiile greco-turceşti şi status quo-ul în Marea Egee şi în insulele din zonă, este periculoasă pentru relaţiile dintre cele două ţări şi pentru regiune în ansamblu”, a susţinut vineri biroul premierului elen Alexis Tsipras.

Cu o zi înainte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris tratatul vechi de aproape un secol ca un eşec, ale cărui “impedimente” au fost îndurate de Turcia chiar de la intrarea sa în vigoare.

“Am renunţat în favoarea Greciei la insule pe care le-am fi putut păstra dacă vociferam în Lausanne. Este aceasta o victorie? Ei au încercat să ne păcălească, susţinând că Lausanne a fost o victorie”, a mai declarat Erdogan într-un discurs ţinut în Ankara, acuzându-i pe cei care au semnat acordul la acea vreme de comiterea unei greşeli.

La aproximativ cinci ani după încheierea Primului Război Mondial şi la aproape un an după prăbuşirea Imperiului Otoman, a fost ratificat în 1923 Tratatul din Lausanne între Turcia şi forţele aliate, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Italia şi Grecia. Obiectivul tratatului a fost de a soluţiona disputele teritoriale în urma Marelui Război şi, în august 1924, tratatul a intrat în vigoare.

Totuşi, de-a lungul anilor, cele două ţări au avut neînţelegeri în privinţa graniţelor lor maritime şi aproape au intrat în război din cauza unei insuliţe nepopulate în Marea Egee în 1996, dar tensiunile s-au redus de atunci.

Premierul elen a declarat că Atena nu va răspunde într-o manieră similară.

În acelaşi timp, Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului, a criticat remarcile lui Erdogan privind tratatul, făcând referire la acesta ca la “fapta Turciei”.

În plus, Kemal a declarat că “în condiţiile şomajului şi corupţiei” din cele 81 de provincii ale Turciei, nu este înţelept să se ridice această chestiune, adăugând că poporul turc va apăra tratatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor