Turcia emite mandate de arestare pentru susţinătorii lui Gulen

Mass media turcă a susţinut că guvernul turc a lansat o nouă campanie de suprimare a susţinătorilor clericului Fethullah Gulen. Preşedintele Erdogan şi susţinătorii săi îl învinuiesc pe Gulen pentru un puci eşuat în Turcia în luna iulie.


Clericul musulman Fethullah Gulen.
Clericul musulman Fethullah Gulen. (Captură Foto)

Mass media turcă de stat a susţinut marţi că autorităţile din Ankara au lansat o campanie de suprimare a susţinătorilor lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care locuieşte în exil, acuzat că a avut un rol în tentativa de lovitură de stat din Turcia în 15 iulie.

Marţi au fost emise mandate de arestare pentru 121 de persoane şi în 18 oraşe au fost lansate operaţiuni de arestare a suspecţilor, printre care se află şi directorul unei organizaţii de caritate asociată cu clericul Gulen, numită Kimse Yok Mu.

În plus, 87 de membri ai Agenţiei Naţionale de Informaţii a Turciei au fost concediaţi marţi deoarece sunt suspectaţi că au legături cu Gulen.

În urma loviturii de stat eşuate, desfăşurate de o facţiune rebelă din sânul armatei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi partidul său de guvernământ AK au înlăturat zeci de mii de persoane din sectorul judiciar, armată, serviciile civile şi sectorul educaţional din cauza unor presupuse legături cu organizatorii puciului eşuat.

Erdogan şi guvernul turc i-au învinuit pe Gulen şi pe susţinătorii săi pentru tentativa de lovitură de stat, în care au murit peste 200 de persoane şi câteva avioane de luptă au bombardat clădirea Parlamentului.

Gulen locuieşte în autoexil în SUA şi a fost la un moment dat un aliat al lui Erdogan, dar relaţia dintre cei doi s-a schimbat dramatic în ultimii ani. Turcia a cerut în mod oficial extrădarea şi arestarea lui Gulen de către autorităţile americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe