Trupele siriene atacă un sat rebel; violenţa ajunge în Liban

Duminică, trupele siriene sprijinite de tancuri au ucis cel puţin cinci civili, incendiind case şi jefuind magazine atunci când au atacat un sat agricol rebel musulman sunnit, pe măsură ce tensiunile revoltei de 14 luni au ajuns şi în Liban, potrivit unui raport VOA.
(photos.com)
Epoch Times România
14.05.2012

Duminică, trupele siriene sprijinite de tancuri au ucis cel puţin cinci civili, incendiind case şi jefuind magazine atunci când au atacat un sat agricol rebel musulman sunnit, pe măsură ce tensiunile revoltei de 14 luni au ajuns şi în Liban, potrivit unui raport VOA.

Raidul de duminică împotriva satului sărac al-Tamana, la 55 kilometri nord-vest de Hama, stârneşte îndoiala privind viabilitatea planului trimisului ONU - Liga Arabă, Kofi Annan, de a pune capăt conflictului sângeros într-un mod paşnic.

Observatorul sirian pentru drepturile omului din Marea Britanie a spus că al-Tamana a fost "supus unei pedepse colective", cu "mai mult de jumătate din case incendiate, mai multe persoane executate [după arestare] şi restul ucise în bombardament."

Grupul de monitorizare a afirmat că cel puţin 25 de persoane, 18 civili, cinci soldaţi şi doi rebeli anti-guvernamentali, au fost ucişi duminică, când violenţă a afectat diverse zone siriene.

Activişti din opoziţie au declarat că în al-Tamana au fost organizate proteste anti-guvernamentale regulate. Satul a fost unul din zecile de aşezări sunnite incendiate, de când forţele preşedintelui Siriei Bashar al-Assad au preluat controlul asupra oraşelor Homs şi Hama.

Majoritatea sunnită din Siria reprezintă forţa principală în revolta împotriva lui Assad, a cărui sectă alawită este un vlăstar al Islamului şiit.

Într-un semn că tensiunea sectară ameninţă să se extindă şi în Liban, trei persoane au fost ucise duminică dimineaţa, când bătălii armate au izbucnit într-o enclavă alawită şi în cartierele sunnite din jurul ei, în oraşul port din nord Tripoli.

Liban este puternic divizat din cauza sectelor, având 18 secte religioase. Dar problema Siriei reprezintă un motiv suplimentar de divizare politică.

O serie de partide pro-siriene sprijină guvernul lui Assad, la fel ca mulţi cetăţeni libanezi. Alţii se opun liderului sirian şi acuză Damascul de amestec în afacerile libaneze.

Violenţa dintre forţele lui Assad şi duşmanii săi din ce în ce mai înarmaţi a continuat, în ciuda unei încetări a focului de pe 12 aprilie declarată de Annan şi a prezenţei unei misiuni de monitorizare a ONU, circa 150 de observatori aflându-se momentan acolo.

Duminică, doi jurnalişti turci, care au fost deţinuţi în Siria timp de două luni, au ajuns la Istanbul cu un avion din Iran, după ce Teheranul a ajutat la negocierea eliberării lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor