Cel puţin 55 de persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş din Damasc

Autorităţile siriene susţin că un atac sinucigaş dublu a ucis cel puţin 55 de persoane şi a rănit alte 370 în Damasc, fiind cel mai mortal atac din ţară de când a început o revoltă a opoziţiei în urmă cu 14 luni, potrivit unui raport VOA.
Explozii gemene zguduie Damascul, 10 mai 2012 (LOUAI BESHARA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.05.2012

Autorităţile siriene susţin că un atac sinucigaş dublu a ucis cel puţin 55 de persoane şi a rănit alte 370 în Damasc, fiind cel mai mortal atac din ţară de când a început o revoltă a opoziţiei în urmă cu 14 luni, potrivit unui raport VOA.

Exploziile gemene, care au avut loc la mai puţin de un minut una faţă de alta, au zguduit capitala Siriei în timpul orelor de vârf ale dimineţii, distrugând şi incendiind zeci de vehicule şi trimiţând pene de fum negru în aer. Exploziile au avut loc pe un drum unde se aflau două complexe guvernamentale de securitate.

Televiziunea siriană de stat a raportat că cei doi atentatori au aruncat în aer maşinile în orele de vârf ale dimineţii, în regiunea Qazaz din Damasc. Potrivit raportului, au fost folosite 1.000 de kilograme de explozivi, lăsând adevărate cratere în şosea.

Nicio grupare nu şi-a asumat încă responsabilitatea pentru atac.

Guvernul sirian a dat vina pentru atentatele cu bombă pe terorişti, despre care susţine că sunt în spatele revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Cu toate acestea, Consiliului Naţional Sirian exilat a acuzat guvernul de orchestrarea atacului, în încercarea de a defăima mişcarea de opoziţie şi de a speria o misiune de observare a ONU.

General Fayez Amro, care a dezertat recent, alăturându-se Armatei Siriene de Eliberare a opoziţiei, a declarat pentru Al Arabiya TV că în explozii s-au folosit explozivi disponibili doar pentru serviciile străine de informaţii, care nu se găseau în interiorul Siriei.

În timpul zilei, muncitorii căutau prin molozul maşinilor distruse şi resturilor arse dincolo de recunoaştere, pe măsură ce vehiculele de salvare au inundat scena.

O tânără dintr-un cartier din apropiere se întreba ce au făcut oamenii pentru a merita un astfel de atac. Un bărbat a spus că şi-a luat copiii de la ferestre după prima explozie, înainte de a fi lovite de resturile celei de-a doua. Pe străzile din apropiere erau aşternute cioburi de sticlă şi beton, iar pereţii clădirilor erau complet distruşi.

O mulţime de suporteri pro-guvernamentali au scandat sloganuri în favoarea preşedintelui sirian, când l-a însoţit pe şeful echipei de observatori a Organizaţiei Naţiunilor Unite, generalul norvegian Robert Mood, la scena exploziilor.

Mood, a cărui convoi a fost vizat miercuri de o explozie cu bombă de la marginea drumului, a declarat pentru reporteri că atacurile au fost un dezastru pentru toată Siria, indiferent cine este responsabil.

"Mesajul meu foarte clar, pentru oricine se angajează în acest tip de violenţă, este că nu va rezolva nici un fel de probleme", a afirmat Mood. "Deci, trebuie ca toată lumea din interiorul [şi] din afară Siriei să înţeleagă că acest lucru doar va crea mai multă suferinţă pentru poporul sirian."

Hilal Khashan, care predă ştiinţe politice la Universitatea Americană din Beirut, a declarat că "indiferent cine a fost în spatele exploziilor," ei au dat o lovitură serioasă unui acord de încetare a focului mediat luna trecută de trimisul internaţional Kofi Annan şi care se deteriorează pe zi ce trece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor