Trupe speciale ale poliţiei chineze suprimă protestele din Chongqing
alte articole
După două zile de proteste violente în Chongqing, care au implicat mii de oameni şi care au dus la răsturnarea unor maşini de poliţie, ciocniri cu poliţia şi rapoarte neconfirmate de decese, străzile au fost în mare parte eliberate, şi au rămas prezente doar întrebările legate de ceea ce a pornit incidentul şi cum de a escaladat atât de repede.
Chongqing este municipiul fostului membru recent demis din Biroul Politic al Partidului, Bo Xilai. Protestele au avut loc în aceeaşi zi cu anunţul conform căruia Bo va fi suspendat din poziţiile sale din interiorul Partidului.
Peste 10.000 de protestatari s-au adunat marţi, 10 aprilie, în zona de dezvoltare economică Wansheng din Chongqing. Protestele au continuat şi miercuri, dar s-au încheiat spre seară.
S-a raportat că protestatarii au răsturnat şi au distrus maşini de poliţie. Clipurile video şi imaginile postate online prezentau poliţişti înarmaţi, îmbrăcaţi în ţinută de luptă, bombardaţi cu pietre.
Internauţii au postat online şi imagini cu bărbaţi şi femei însângeraţi, care au fost loviţi cu bastoane de metal de către poliţie şi poliţia armată. Videoclipurile încărcate pe youtube de un grup de protestatari arătau două femei care erau urmărite în jurul mulţimii de un poliţist înarmat cu un baston, care a lovit de mai multe ori spatele uneia dintre femei.
The Epoch Times l-a contactat marţi pe Yang, unul dintre protestatari, care a spus că violenţa poliţiei împotriva tinerilor şi persoanelor în vârstă a înfuriat mulţi oameni şi a dus la alăturarea mai multor persoane la proteste.
Fu, un localnic din Wansheng, contactat tot de ziarul The Epoch Times, a estimat că peste 1.000 de poliţişti înarmaţi au fost desfăşuraţi marţi, 10 aprilie, împreună cu 40 sau 50 de vehicule de poliţie. De mai multe ori în timpul incidentelor, poliţia a tras cu gaze lacrimogene în mulţime, arestând peste o duzină de oameni, a relatat el. "Au dispersat mulţimea, dar după o vreme, oamenii au venit înapoi din nou", a susţinut el.
Potrivit unui purtător de cuvânt al oraşului Chongqing, 12 maşini de poliţie au fost răsturnate şi zdrobite, iar patru au fost incendiate.
Protestele au izbucnit marţi, în aceeaşi zi cu anunţul conform căruia Bo Xilai, secretarul renegat de partid din Chongqing, va fi demis din Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez şi din Comitetul său Central, două dintre organele cheie care deţin puterea regimului.
S-a spus că protestatarii erau îngrijoraţi din cauza unirii cartierului lor, Wansheng, cu un alt cartier, Qijiang. Li Tao, un localnic din Chongqing, a declarat într-un interviu acordat The Epoch Times că Wansheng este un cartier dezvoltat economic şi are provizii abundente de cărbune, în timp ce economia Qijiang nu este la fel de prosperă. După unirea efectuată de Bo Xilai la sfârşitul anului trecut, locuitorii Wansheng s-au confruntat cu o scădere a asigurărilor lor de sănătate şi a pensiilor, a relatat Li Tao.
Miercuri, agenţia oficială de ştiri Xinhua a raportat că protestele s-au calmat. Autorităţile locale din Chongqing au publicat o serie de "opt noi politici benefice", promiţând să stimuleze beneficiile sociale, într-o încercare aparentă de a împăca protestatarii.
Dar momentul protestelor şi, într-o anumită măsură, conţinutul lor - într-un video persoanele adunate au interpretat imnul naţional al regimului - au ridicat întrebări cu privire la legătura dintre proteste şi demiterea lui Bo.
Un utilizator a scris pe Twitter, care este necenzurat, că: "mă gândesc că ceea ce s-a întâmplat în Wansheng, Chongqing, este foarte ciudat. Nu au existat cereri clare sau puncte de vedere faţă de vreun proces democratic sau probleme cum ar fi corupţia, libertatea de exprimare şi justiţia. Dar imediat după demiterea lui Bo, atât de mulţi oameni s-au adunat pe străzile din Chongqing şi motivul s-a dovedit a fi faptul că două cartiere au fost unite cu şase luni în urmă. Asta e destul de greu de înţeles. Sentimentul acesta îmi dă senzaţia că cineva manevrează lucrurile, dorind să amestece lucrurile şi apoi să aplice o represiune dură. La fel ca atunci când l-au înlăturat pe Zhao Ziyang şi au preluat puterea, în 1989."
Căutările după termenii "Chongqing", "Wansheng" şi "Qijiang" au fost blocate pe Sina Weibo, o versiune chineză a Twitter.
În afară de concesiile aparente ale autorităţilor din Chongqing, se poate ca tactica braţului puternic să-i fi ţinut joi pe unii protestatari departe de locul protestului.
Într-un interviu acordat televiziunii New Tang Dynasty din New York, un student din Wansheng a declarat că pe 12 aprilie situaţia este încă sumbră. Cel puţin doi studenţi şi o persoană în vârstă au fost bătuţi mortal pe stradă în protestele anterioare, a relatat cel intervievat. "Acum sunt implicaţi mult prea mulţi soldaţi, iar suprimarea a fost violentă. Soldaţii şi poliţia au bătut violent tineri şi bătrâni, aşa că aceştia nu îndrăznesc să iasă acum în stradă."
Relatare de Tang Ming, Hui Jing, Zitan Gao şi Qi Qiao, şi informaţii de Ariel Tian.
***
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.