Bo Xilai înlăturat din posturile de partid din cadrul Biroului Politic

Bo Xilai la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Poporului (CNP), Sala Mare a Poporului, pe 5 martie, în Beijing. Fostul secretar de Partid al oraşului Chongqing a fost suspendat din posturile sale din Partid şi se află în prezent sub anchetă.
Bo Xilai la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Poporului (CNP), Sala Mare a Poporului, pe 5 martie, în Beijing. Fostul secretar de Partid al oraşului Chongqing a fost suspendat din posturile sale din Partid şi se află în prezent sub anchetă. (Feng Li / Getty Images)

Bo Xilai, fost secretar de partid în Chongqing, a fost suspendat din funcţiile sale din partid şi este în prezent sub ancheta comisiei de disciplină secretă şi severă a Partidului Comunist Chinez (PCC), potrivit Xinhua, purtătorul de cuvânt oficial al PCC.

Vestea a fost anunţată într-un titlu strident pe prima pagină a ziarelor Xinhua şi Cotidianul Poporului pe 10 aprilie la ora 23, afirmând că "Tovarăşul Bo Xilai a încălcat grav disciplina."

Enunţul spune pe scurt că, Comitetul Central al PCC a decis, în conformitate cu dispoziţiile structurii partidului şi "controlului disciplinar " intern de partid, că Bo va fi înlăturat din Biroul Politic şi din toate comitetele centrale de partid şi ar putea fi investigat.

Comentatori chinezi au subliniat că, faptul că Bo este încă menţionat ca "tovarăşul" indică faptul că el este încă un membru de Partid şi că anunţul se referă la o "suspendare" a îndatoririlor de Partid, spre deosebire de o destituire permanentă.

Modul extrem de public în care este tratat Bo Xilai contrariază aşteptările unor analişti chinezi, care au presupus că actuala conducere ar dori ca Bo să fie dat deoparte în linişte, astfel încât să nu atragă atenţia lumii şi speculaţii cu privire la stabilitatea conducerii partidului.

Pe lângă anunţul despre Bo, un alt comunicat de presă Xinhua a declarat că Gu Kailai, soţia lui Bo, se afla sub anchetă pentru moartea englezului Neil Heywood. Heywood a fost găsit mort într-un hotel din Chongqing în luna noiembrie a anului trecut. Poliţia a declarat că motivul a fost "consumul excesiv de alcool". Cadavrul a fost incinerat imediat fără o autopsie. Heywood era cunoscut de prieteni şi de familie ca nebăutor, oricum, punând sub semnul întrebării modul în care poliţia s-a ocupat de incident.

Anunţul Xinhua spune că Heywood şi Gu Kailai se bucurau de relaţii bune, dar care s-au deteriorat datorită "intereselor economice". Vizita lui Wang Lijun la consulatul SUA din Chengdu, în februarie, a determinat organele de securitate publică să reexamineze cazul Heywood, a declarat Xinhua. "Potrivit anchetei", precizează anunţul, "există în prezent dovezi care demonstrează că Neil Heywood a fost victima unui omor, iar Gu Kailai şi Zhang Xiaojun (un ajutor al familiei Bo) sunt suspectaţi de implicare în crimă."

Documentare realizată de către Ariel Tian.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi seria de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru analiştii veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe