Asasinarea unui britanic în spatele celui mai mare scandal politic din China

Bo Xilai şi soţia lui, Gu Kailai. Se crede că Bo este primul 'oficial gol' al Chinei - oficialii goi sunt cei care şi-au mutat familia şi toate averile în străinătate.
Bo Xilai şi soţia lui, Gu Kailai. Se crede că Bo este primul 'oficial gol' al Chinei - oficialii goi sunt cei care şi-au mutat familia şi toate averile în străinătate. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Cea mai gravă criză politică cu care s-a confruntat China în ultimul timp s-a adâncit şi mai mult după anunţul expulzării lui Bo Xilai din Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez, fiind suspectat de implicare în 'abateri grave disciplinare', potrivit postului CCTV. Televiziunea chineză a asigurat că Bo Xilai, fost secretar al Comitetului municipal de partid din Chongqing şi lider al aripii de stânga şi conservatoare a partidului, a fost expulzat şi din Comitetul Central al PC Chinez şi va fi anchetat oficial. Aproape simultan agenţia de ştiri Xinhua a informat că soţia lui Bo Xilai, Gu Kalai, este suspectă în uciderea unui om de afaceri britanic care a fost găsit mort la un hotel din oraşul Chongqing, în noiembrie anul trecut şi care, potrivit versiunii de atunci a poliţiei, ar fi murit de o criză cardiacă în urma unui consum excesiv de alcool. Decizia suspendării lui Bo Xilai, la mijlocul lunii martie, a pus capăt carierei unuia din politicienii cei mai carismatici şi mai controversaţi ai ţării, care aspira la un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, cu prilejul celui de-al XVIII-lea Congres al PC Chinez ce va avea loc în octombrie, notează miercuri ziarul El Pais.

Organul superior al puterii din China este format în prezent din nouă membri, care majoritatea se vor pensiona la încheierea actualului cincinal şi vor lăsa loc unei noi generaţii de lideri tineri, conduşi probabil de actualul vicepreşedinte, Xi Jinping, şi de vicepremierul Li Keqiang. Iar dacă se confirmă aşteptările cei doi vor deveni viitorul preşedinte şi, respectiv, prim-ministru, în martie 2013. Partidul a luat decizia de a-l destitui pe Bo Xilai, în vârstă de 62 de ani după ce a fost investigat în legătură cu un scandal izbucnit în februarie, după ce Wang Lijun, viceprimarul din Chongqing şi fost şef de poliţie al municipalităţii s-a refugiat la consulatul SUA din Chengdu (capitala provinciei Sichuan). După 24 de ore, Wang a fost determinat să abandoneze consulatul şi dus la Beijing pentru o anchetă.

Refugierea lui Wang, fost colaborator apropiat al lui Bo, la consulatul american şi mărturisile sale au decis guvernul britanic să ceară Chinei să investigheze moartea lui Neil Heywood, care, potrivit lui Wang, era un apropiat al familiei Bo şi avea o dispută cu soţia acestuia. Bo Xilai şi soţia sa, Gu Kalai, au dispărut de pe scena politică de când acesta a fost destituit din funcţie, la fel cum a dispărut şi Wang. Potrivit agenţiei Xinhua, probele culese în timpul anchetei poliţiei arată că moartea lui Heywood a fost o omucidere şi că Gu Kalai şi Zhang Xiaojun, un angajat al familiei Bo, sunt 'principalii suspecţi'. Agenţia citează drept motiv o dispută legată de 'interese economice', fără alte detalii. O acuzaţie publică de acest tip în China, într-o chestiune atât de delicată, este un semn clar că poliţia nu are dubii asupra celor întâmplate.

Căderea lui Bo marchează sfârşitul luptelor interne care vizau Comitetul Permanent. Există informaţii care indicau o luptă pentru putere între aripa conservatoare a PCC, reprezentată de Bo Xilai, şi cea liberală, reprezentată de Wen Jiabao şi Hu Jintao. Expulzarea sa îl favorizează pe Wang Yang, liderul reformist al provinciei Guangdong şi aspirant la un loc în Comitetul Permanent. Bo Xilai, fiul lui Bo Yibo, unul din marii revoluţionari chinezi, a devenit celebru pentru campania sa împotriva criminalităţii şi corupţiei din Chongqing, care, potrivit criticilor săi, a fost marcată de abuzuri şi i-a servit drept trambulină în cariera lui politică. El a dus şi o campanie menită să relanseze vechile cântece patriotice maoiste care nu a fost văzută cu ochi buni de membrii liberali ai partidului. Simpatizanţii de stânga, asigură însă că Bo este victima unui complot.