Trump şi Pompeo îl critică pe John Kerry pentru întâlnirile sale cu ministrul iranian de externe
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo l-a criticat pe predecesorul său John Kerry pentru că s-a întâlnit de câteva ori cu ministrul iranian de Externe, precizând că oficialul din perioada fostului preşedinte Barack Obama „subminează activ” politica SUA faţă de Iran.
Pompeo a declarat vineri că întâlnirile lui Kerry cu Mohammad Javad Zarif au fost „scandaloase şi fără precedent” şi „mai mult decât neadecvate”, potrivit RFE/RL.
Cu o zi înainte, preşedintele american Donald Trump l-a acuzat pe Kerry că a desfăşurat „întâlniri ilegale cu regimul iranian foarte ostil, care nu pot decât să servească la subminarea muncii noastre substanţiale, în detrimentul poporului american”.
„Nu poţi găsi un precedent pentru acest lucru în istoria SUA şi secretarul Kerry ar fi trebuit să nu se implice în acest tip de comportament”, a declarat Pompeo reporterilor.
„[Decizia lui Kerry] este incompatibilă cu politica externă a SUA direcţionată de acest preşedinte şi este mai mult decât neadecvat ca el să se implice” în astfel de discuţii, a adăugat secretarul de stat american.
Kerry a răspuns vineri la aceste remarci într-un tweet, susţinând: „Domnule preşedinte, ar trebui să fiţi mai îngrijorat de faptul că Paul Manafort se întâlneşte cu Robert Mueller decât de faptul că eu m-am întâlnit cu ministrul iranian de Externe”.
Kerry a făcut referire la un anunţ făcut vineri potrivit căruia Manafort, fostul preşedinte al campaniei prezidenţiale a lui Trump, a pledat vinovat la două capete de acuzare: conspiraţie contra Statelor Unite ale Americii şi de conspiraţie pentru obstrucţionarea justiţiei. De asemenea, Manafort a fost de acord să coopereze cu procurorul special Robert Mueller care conduce o investigaţie asupra presupusei colaborări între campania Trump şi Kremlin în vederea influenţării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2016.
„Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu preşedintele sau cu campania sa prezidenţială victorioasă din 2016. Nu există absolut nicio legătură”', a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, despre Manafort.
În timpul unui interviu la radio, susţinut săptămâna aceasta, Kerry a declarat că s-a întâlnit cu Zarif de „trei sau patru ori” de când şi-a încheiat mandatul de secretar de stat şi ca discuţiile lor au inclus şi acordul nuclear.
Kerry a insistat că discuţiile au fost adecvate, declarând pentru Fox News că „fiecare secretar de stat, fost secretar de stat, continuă să se întâlnească cu lideri străini, să meargă la conferinţe legate de securitate, merge în toată lumea”.
Zarif şi Kerry au făcut parte din negocierile care au dus la semnarea în 2015 a controversatului acord nuclear dintre Iran şi marile puteri, şi care prevede restricţionarea semnificativă a activităţii nucleare iraniene în schimbul relaxării treptate a sancţiunilor internaţionale.
Dar preşedintele Trump a atacat acordul atât în timpul campaniei sale prezidenţiale cât şi în timpul mandatului său, acuzând Teheranul că a încălcat spiritul acordului prin testarea de rachete balistice şi susţinerea militantismului în regiune.
Teheranul a negat acuzaţiile SUA şi a precizat că programul său nuclear are doar obiective civile.
Trump a decis în luna mai a acestui an să scoată SUA din acord şi să impună ulterior noi sancţiuni împotriva Iranului. Kerry a criticat intens această mişcare.
După retragerea SUA din acord, ceilalţi semnatari – Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Rusia şi UE – au promis că vor furniza Iranului suficiente beneficii economice pentru ca acordul să rămână viabil.
Însă Teheranul este tot mai sceptic că aceste ţări pot combate efectele noilor sancţiuni aplicate de Washington asupra Iranului, care au afectat deja economia acestuia, precizează The Times of Israel.
Iranul a susţinut în repetate rânduri că îşi va relua activitatea de îmbogăţire a uraniului la nivel ridicat, dacă acordul nuclear se va prăbuşi.
La începutul acestei luni, Khamenei a afirmat că Iranul ar trebui să fie pregătit „să abandoneze” acordul dacă acesta nu mai este în interesul naţional al ţării.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat în repetate rânduri că Iranul îşi respectă obligaţiile prevăzute în acord.