Iranul avertizează că va amplifica activităţile nucleare dacă se prăbuşeşte acordul din 2015

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)
Andrei Popescu
06.09.2018

Teheranul îşi va relansa programul nuclear şi de îmbogăţire a uraniului la un nivel mai înalt decât a făcut-o anterior în cazul în care Rusia, China şi puterile europene urmează exemplul SUA şi nu vor mai onora acordul nuclear semnat în 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, a avertizat agenţia nucleară a Iranului.

“Nu ne vom întoarce la nivelurile precedente în cazul în care omologii noştri vor ieşi din acord, ci în schimb vom îmbogăţi uraniu la niveluri chiar mai avansate”, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, fiind citat miercuri de reţeaua de televiziune de stat IRIB, potrivit RFE/RL.

“Ne aflăm într-un stadiu mult mai avansat decât atunci când am semnat acordul. Ţara merge înainte cu activităţile nucleare într-un ritm favorabil”, a susţinut Kamalvandi.

Liderii iranieni au declarat în repetate rânduri că vor relua activităţile de îmbogăţire a uraniului la nivel înalt în cazul în care JCPOA – care prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale – se va destrăma. Îmbogăţirea uraniului la nivel înalt este necesară pentru a produce uraniu ce poate fi folosit la arme nucleare.

După retragerea Statelor Unite din acord în luna mai, ceilalţi semnatari ai JCPOA – Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Rusia şi UE – au promis că vor continua să îl onoreze şi s-au chinuit să găsească soluţii pentru a răspunde cererilor Iranului de a rămâne el însuşi în acord – cereri precum menţinerea beneficiilor economice de care s-a bucurat Teheranul după semnarea acordului în 2015.

Însă Iranul şi-a manifestat scepticismul tot mai mare cu privire la faptul că acele ţări vor reuşi să combată efectele negative ale noilor sancţiuni americane aplicate împotriva Republicii Islamice – inclusiv prăbuşirea severă a rialului iranian şi retragerea multor companii occidentale din Iran pentru a nu deveni ţinte ale sancţiunilor – şi care afectează deja economia ţării.

Săptămâna trecută, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul ar trebui să “anuleze” acordul, dacă acesta nu mai este în interesul naţional al ţării.

Declaraţia a fost făcută chiar şi în condiţiile în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat faptul că Iranul a continuat să respecte termenii acordului, în ciuda faptului că SUA a decis să reimpună sancţiuni luna trecută.

JCPOA a permis Iranului să continue anumite activităţi de îmbogăţire a uraniului la nivel redus pentru scopuri civile. Dezvăluirea făcută miercuri de agenţia iraniană că ţara a avansat dincolo de nivelurile pe care le-a atins înainte de semnarea acordului din 2015 probabil va alimenta scepticismul în Washington cu privire la eficienţa acordului nuclear.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a decis să se retragă din acordul nuclear în parte din cauza faptului că acesta nu a fost suficient pentru a împiedica Iranul să dezvolte în cele din urmă capacitatea de a produce o armă nucleară.

În ciuda amplificării tensiunilor dintre Washington şi Teheran, Trump a afirmat miercuri că este încă deschis să negocieze cu Iranul pe tema unui nou acord nuclear – ofertă pe care a făcut-o de câteva ori în ultimele luni, dar care a fost respinsă de iranieni.

Trump a declarat reporterilor la Casa Albă că ar fi dispus să se întâlnească cu omologul său iranian Hassan Rohani în timpul Adunării Generale a ONU de la New York din această lună.

“Este posibil, orice este posibil. Vom vedea ce se întâmplă în Iran. Dacă doresc să discute sau nu, depinde de ei, nu de mine”, a precizat Trump.

Preşedintele american a mai susţinut că “Iranul este mult mai diferit decât atunci când am preluat preşedinţia”, descriind ţara ca fiind în prezent în “dezordine”.

Trump va conduce în 26 septembrie o întâlnire a şefilor statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU, cu obiectivul de a amplifica presiunea asupra Iranului din cauza aparentelor sale încălcări ale unora dintre rezoluţiile Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor