Coşmar la Tel Aviv. Iranul a finalizat o unitate pentru a produce centrifuge avansate

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

Publicaţia The Times of Israel a susţinut că directorul Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Ali Akbar Salehi, a declarat duminică mass mediei iraniene de stat că a fost finalizată o unitate pentru producerea de centrifuge avansate la centrala nucleară din Natanz.

Salehi a precizat pentru agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA că liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, “ne-a ordonat să creăm şi să finalizăm o hală foarte avansată pentru construirea de centrifuge moderne, şi acum această hală este echipată şi pregătită în întregime”, relatează Reuters.

Salehi a mai declarat că Ali Khamenei a ordonat de asemenea să se producă nave cu propulsie nucleară, proiectul urmând să se finalizeze în 10 şi 15 ani.

Deşi a precizat că navele cu propulsie nucleară şi noile centrifuge vor opera în parametrii prevăzuţi de acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, Salehi a avertizat că Teheranul ia în considerare abandonarea acordului după ce SUA s-a retras din acesta la începutul anului.

Salehi a sugerat că Iranul “ar putea... suspenda unele dintre limitele incluse în acordul nuclear, de exemplu în ceea ce priveşte volumul sau nivelul îmbogăţirii [uraniului]”.

Potrivit acordului din 2015 – care prevede restricţionarea semnificativă a programului nuclear iranian în schimbul relaxării treptate a sancţiunilor internaţionale – Teheranului i se permite să construiască şi să testeze componente pentru centrifuge avansate cu anumite restricţii asupra cantităţii.

După retragerea SUA din acord în luna mai, ceilalţi semnatari – Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Rusia şi UE – au promis că vor furniza Iranului suficiente beneficii economice pentru ca acordul să rămână viabil.

Însă Teheranul este tot mai sceptic că aceste ţări pot combate efectele noilor sancţiuni aplicate de Washington asupra Iranului, care au afectat deja economia acestuia, precizează The Times of Israel.

Iranul a susţinut în repetate rânduri că îşi va relua activitatea de îmbogăţire a uraniului la nivel ridicat, dacă acordul nuclear se va prăbuşi.

La începutul acestei luni, Khamenei a afirmat că Iranul ar trebui să fie pregătit “să abandoneze” acordul dacă acesta nu mai este în interesul naţional al ţării.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat în repetate rânduri că Iranul îşi respectă obligaţiile prevăzute de acord.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a precizat că acordul nu a împiedicat Iranul să se apropie de realizarea unei arme nucleare, deşi Teheranul insistă că nu urmăreşte acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe