Trump respinge planul lui Macron de a recunoaşte statul palestinian

Preşedintele SUA, Donald Trump, a respins anunţul mologului său francez Emmanuel Macron privind recunoaşterea unui stat palestinian, calificând această decizie drept imprudentă şi dăunătoare eforturilor de pace, reluând criticile anterioare exprimate de Washington, relatează DPA.
„Macron e în regulă”, a spus Trump, adăugând însă: „Iată vestea bună — ce spune el nu contează.” Declaraţia preşedintelui francez „nu are nicio greutate”, a afirmat el.
Joi seară, Macron a anunţat pe X că Franţa va recunoaşte Palestina ca stat în luna septembrie, înainte de Adunarea Generală a ONU de la New York.
La scurt timp după aceea, Israelul şi SUA au condamnat planul. Secretarul de stat american Marco Rubio a descris decizia lui Macron drept „imprudentă” şi a afirmat că aceasta „împiedică pacea”.
Marea Britanie nu sprijină apelul Franţei
Ulterior, Marea Britanie a declarat că nu se va alătura, deocamdată, Franţei în anunţul de recunoaştere a Palestinei ca stat.
Premierul Keir Starmer a declarat că recunoaşterea trebuie să facă parte dintr-un "plan mai amplu" ce include o soluţie cu două state şi o pace durabilă pentru palestinieni şi israelieni, în urma unei convorbiri telefonice cu preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Friedrich Merz, vineri.
Într-o declaraţie comună emisă după discuţie, cei trei au spus că trebuie să înceteze „catastrofa umanitară” din Fâşia Gaza.
Nevoile de bază ale populaţiei civile, inclusiv accesul la hrană şi apă potabilă, trebuie garantate imediat. Privarea populaţiei civile de ajutor umanitar esenţial a fost descrisă drept „inacceptabilă”.
Cele trei state şi-au reiterat apelul pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza şi pentru o soluţie cu două state.
„Facem apel la toate părţile să pună capăt conflictului printr-o încetare imediată a focului”, au afirmat, considerând aceasta „cea mai bună cale de a aduce ostaticii acasă, de a pune capăt suferinţei familiilor lor şi de a oferi, în sfârşit, o uşurare populaţiei civile din Gaza.”
Referindu-se la coloniile evreieşti, cele trei state au avertizat că orice încercare de extindere a suveranităţii israeliene asupra teritoriilor palestiniene ocupate ar submina perspectiva unei soluţii cu două state.
Washingtonul critică decizia lui Macron
Anterior, Rubio a numit propunerea lui Macron „o palmă peste faţă” pentru victimele masacrului comis de Hamas şi alte grupări militante pe 7 octombrie 2023, în Israel.
Atacul, în care peste 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza şi peste 1.200 de oameni au fost ucişi, a declanşat războiul.
Răspunsul devastator al Israelului, condamnat de ONU şi de guverne din întreaga lume ca fiind disproporţionat, a transformat o mare parte din Fâşia Gaza în ruine. Peste 59.000 de palestinieni au murit, deşi cifrele furnizate de autorităţile sanitare nu fac distincţie între civili şi combatanţi.
„Această decizie nesăbuită nu face decât să servească propagandei Hamas şi să dea înapoi procesul de pace”, a scris joi secretarul de stat american Marco Rubio pe reţeaua socială X.
Declaraţia lui Rubio a reluat criticile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a afirmat că demersul lui Macron ar recompensa terorismul.
„Un stat palestinian în aceste condiţii ar fi o rampă de lansare pentru anihilarea Israelului”, a transmis biroul lui Netanyahu într-o declaraţie.
Statele Unite rămân cel mai apropiat aliat al Israelului.
Aproape 150 de state membre ONU recunosc deja statalitatea palestiniană. Cu toate acestea, printre ele nu se află marile ţări occidentale, inclusiv cele cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, precum Statele Unite şi Regatul Unit.
Diviziuni în Germania
Germania nu intenţionează să urmeze exemplul Franţei şi să recunoască Palestina ca stat în viitorul apropiat, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Kornelius.
El a spus că guvernul german consideră recunoaşterea drept „unul dintre paşii finali” pe calea spre o soluţie cu două state, care prevede coexistenţa paşnică a unui stat palestinian independent alături de Israel.
Însă sunt necesare negocieri pentru a aduce o pace şi o securitate durabilă pentru israelieni şi palestinieni, a afirmat Kornelius.
„Prioritatea guvernului german acum este să se obţină progrese întârziate de mult în cele mai urgente chestiuni”, a spus el. Acestea includ un armistiţiu în războiul din Gaza, eliberarea ostaticilor israelieni de către Hamas şi dezarmarea grupării islamiste palestiniene.
Berlinul se află în contact constant cu guvernul israelian şi cu partenerii internaţionali în această chestiune şi „este pregătit să crească presiunea dacă nu se înregistrează progrese,” a adăugat el.
Partenerul minor din coaliţia de guvernare din Germania, Partidul Social-Democrat (SPD), de centru-stânga, a reînnoit recent apelurile pentru a opri exporturile de arme către Israel şi pentru a îngheţa Acordul de asociere UE-Israel.
Totuşi, mai târziu, deputatul SPD şi expert în politică externă Adis Ahmetović a exprimat înţelegere faţă de planul Franţei de a recunoaşte statul palestinian.
El a numit anunţul lui Macron un pas de înţeles din perspectiva politicii externe franceze.
Ahmetović a spus că, şi pentru Germania, recunoaşterea Palestinei ca stat „nu trebuie neapărat” să vină doar la finalul procesului spre o soluţie cu două state – o opinie care diferă de poziţia exprimată anterior de guvern.
Declaraţia lui Ahmetović este în acord cu o rezoluţie adoptată la conferinţa partidului SPD din iunie, care precizează că obiectivul rămâne coexistenţa paşnică a două state suverane şi viabile, în cadrul unei soluţii negociate.