Hong Kong emite mandate de arestare pentru 19 activişti din străinătate, acuzaţi de subversiune

Poliţia pentru securitate naţională din Hong Kong a anunţat mandate de arestare pentru 19 activişti aflaţi în străinătate, acuzaţi de subversiune în baza unei legi stricte privind securitatea naţională, marcând cel mai mare număr de astfel de cazuri de până acum, infirmează Reuters.
Aceştia sunt acuzaţi că au organizat sau au participat la „Parlamentul din Hong Kong”, un grup despre care autorităţile din centrul financiar asiatic spun că urmărea subminarea puterii de stat, conform legii impuse de Beijing în 2020, după luni de proteste pro-democraţie în 2019.
Activiştii sunt acuzaţi că au lansat un referendum sau că au candidat în cadrul grupului neoficial „Parlamentul din Hong Kong”, despre care autorităţile afirmă că urmăreşte obţinerea autodeterminării şi elaborarea unei „constituţii a Hong Kongului”.
Poliţia, care a declarat că organizaţia încerca să răstoarne guvernele Chinei şi Hong Kongului prin mijloace ilegale, a spus că ancheta este în curs şi că ar putea urma alte arestări.
Printre cei nominalizaţi se află omul de afaceri Elmer Yuen, comentatorul Victor Ho şi activiştii Johnny Fok şi Tony Choi. Patru dintre ei sunt deja vizaţi de mandate de arestare anterioare.
Pentru ceilalţi 15, poliţia oferă o recompensă de 200.000 HKD (25.480 USD) fiecare, aceştia fiind consideraţi organizatori sau candidaţi la alegeri şi care au depus jurământul drept „consilieri” ai parlamentului.
Niciuna dintre persoanele acuzate nu a putut fi contactată pentru comentarii.
Secretarul de stat american Marco Rubio a condamnat sâmbătă acţiunea, despre care a spus că vizează şi persoane aflate în SUA.
„Nu vom tolera încercările guvernului din Hong Kong de a-şi aplica legile privind securitatea naţională pentru a reduce la tăcere sau intimida cetăţeni americani sau oricine se află pe teritoriul SUA”, a menţionat el într-o declaraţie, numind-o „o formă de represiune transnaţională”.
Miniştrii de Externe şi de Interne ai Regatului Unit au condamnat şi ei mişcarea într-o declaraţie comună, spunând că arestările reprezintă „încă un exemplu de represiune transnaţională” şi că dăunează reputaţiei internaţionale a Hong Kongului.
„(Regatul Unit) nu va tolera încercările guvernelor străine de a constrânge, intimida, hărţui sau răni criticii lor aflaţi în străinătate”, se arată în declaraţia emisă vineri.
Ca răspuns, ambasada Chinei în Regatul Unit a afirmat că declaraţiile guvernului britanic „constituie o gravă ingerinţă” în afacerile interne ale Chinei şi în statul de drept din Hong Kong.
„China cere Regatului Unit să renunţe la mentalitatea sa colonială, să înceteze amestecul în afacerile Hong Kongului… să înceteze protejarea infractorilor”, a spus aceasta.
Fosta colonie britanică a revenit sub conducerea chineză în 1997 cu garanţia unui grad ridicat de autonomie, inclusiv libertatea de exprimare, în baza formulei „o ţară, două sisteme”.
Criticii legii securităţii naţionale spun că autorităţile o folosesc pentru a reduce la tăcere opoziţia.
Oficialii chinezi şi din Hong Kong au afirmat în repetate rânduri că legea a fost esenţială pentru restabilirea stabilităţii după luni de proteste uneori violente împotriva guvernului şi a Chinei, în 2019.
Poliţia a reiterat că infracţiunile legate de securitatea naţională sunt crime grave cu aplicabilitate extrateritorială şi a îndemnat persoanele căutate să revină în Hong Kong şi să se predea.
„Dacă făptuitorii renunţă de bunăvoie la continuarea încălcării legii, se predau, îşi mărturisesc sincer faptele sau oferă informaţii esenţiale care ajută la soluţionarea altor cazuri, pot beneficia de reduceri de pedeapsă”, au transmis autorităţile într-un comunicat.
Poliţia a avertizat, de asemenea, că sprijinirea, încurajarea sau finanţarea altora pentru a participa la „Parlamentul din Hong Kong” ar putea constitui o infracţiune.