Prima campanie din Taiwan de revocare a parlamentarilor pro-China comunistă eşuează. În august se va încerca din nou

Campania din Taiwan menită să scoată din parlament 24 de parlamentari din opoziţie aparţinând unui partid pro-China comunistă a suferit o înfrângere sâmbătă, toţi cei vizaţi reuşind să-şi păstreze mandatele, informează DPA.
Rezultatul sugerează că, având în vedere că opoziţia controlează în continuare legislativul, provocările la adresa guvernului Partidului Democrat Progresist (DPP) al preşedintelui Lai Ching-te, care militează pentru independenţă, vor continua probabil.
Eric Chu, preşedintele Partidului Naţionalist Chinez (KMT), favorabil Chinei, a declarat sâmbătă că rezultatele nu reprezintă „o victorie sau o înfrângere pentru vreun partid politic, ci o victorie pentru poporul taiwanez”.
„Rezultatele demonstrează că democraţia din Taiwan este matură şi mulţumim poporului pentru alegerea sa”, a declarat Chu într-o conferinţă de presă sâmbătă seara.
Deputaţii DPP au promis că vor continua să îndemne legislatorii din opoziţie să îşi îndeplinească îndatoririle constituţionale şi să pună interesele Taiwanului pe primul plan.
„Nu interpretaţi greşit aceste rezultate. Această revocare arată hotărârea fermă a multor taiwanezi de a rezista comunismului, de a apăra Taiwanul şi de a apăra democraţia constituţională”, a declarat Rosalia Wu, şefa grupului parlamentar DPP.
Legislatorul DPP Chen Pei-yu a declarat pentru Era News că, deşi a fost condusă de grupuri civice, campania de revocare s-a confruntat cu o luptă dificilă în bastioanele tradiţionale ale KMT. Ea a îndemnat publicul să rămână mobilizat, având în vedere că a doua rundă de voturi pentru revocare este programată pentru luna august.
Organizatorii revocării afirmă că mişcarea de masă va contribui la consolidarea democraţiei, subliniind că procentul ridicat de voturi „da” în unele circumscripţii a relevat o puternică neîncredere a publicului faţă de legislatorii în funcţie.
„Această revocare este cu siguranţă o mişcare legitimă şi populară”, a declarat Amei, activist din Taipei, potrivit Agenţiei Centrale de Ştiri.
Magnatul taiwanez Robert Tsao, unul dintre principalii activişti ai campaniei de revocare, a declarat că rezultatele sunt dezamăgitoare şi a dat vina pe infiltrarea profundă a Partidului Comunist Chinez în Taiwan şi pe tacticile de divizare, care, potrivit lui, au depăşit cu mult aşteptările publicului.
Această iniţiativă de revocare are loc într-un context de impas politic tot mai profund. Deşi Lai a câştigat preşedinţia la începutul anului 2024, DPP deţine doar 51 din cele 113 de locuri din legislativ. KMT controlează 52 de locuri, Partidul Popular Taiwanese (TPP) opt, iar doi independenţi aliniaţi cu KMT duc majoritatea opoziţiei la 62 de locuri.
Legislativul controlat de opoziţie din Taiwan a provocat un blocaj în contextul presiunilor crescânde din partea Chinei.
Majoritatea opoziţiei a ocolit procedurile pentru modificarea puterilor legislative şi a redus cu miliarde bugetul pentru 2025 – inclusiv din apărare, cultură şi agenţii cheie – atrăgând critici pentru că ar favoriza China şi ar slăbi guvernul Taiwanului.
Taiwan, o democraţie autonomă cu 23,4 milioane de locuitori, are un guvern independent de când membrii KMT au fugit pe insulă în 1949, după ce au pierdut războiul civil împotriva PCC. Cu toate acestea, China consideră insula democratică parte a teritoriului său şi a ameninţat în repetate rânduri că o va anexa cu forţa, dacă va fi necesar.
China etichetează DPP ca o forţă separatistă şi refuză să poarte discuţii cu conducerea sa. În prezent, KMT menţine legături informale cu PCC, promovând adesea schimburi mai strânse între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan.