Trump impune tarife de 50% pentru cupru şi importurile din Brazilia / Lula da Silva promite să răspundă cu aceeaşi monedă

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a intensificat miercuri ofensiva sa tarifară globală, anunţând un nou tarif de 50% pentru importurile americane de cupru şi un tarif de 50% pentru bunurile din Brazilia, ambele urmând să intre în vigoare la 1 august, transmite Reuters.
„Anunţ un TARIF de 50% pentru cupru, în vigoare de la 1 august 2025, după ce am primit o evaluare solidă privind SECURITATEA NAŢIONALĂ”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social, referindu-se la o investigaţie comercială de tip „Secţiunea 232” privind securitatea naţională a metalului roşu.
Anunţul a venit la doar câteva ore după ce a informat Brazilia că tariful său „reciproc” va creşte la 50% de la 10% începând cu 1 august – un nivel extrem de ridicat pentru o ţară cu o relaţie comercială echilibrată cu SUA.
Trump a menţionat prima dată tariful pentru cupru în cadrul unei şedinţe de guvern desfăşurate marţi, provocând o mobilizare a companiilor care s-au grăbit să importe cât mai mult cupru din Chile şi alţi furnizori majori.
El a pus declinul industriei americane de cupru pe seama administraţiilor anterioare, argumentând că metalul este esenţial pentru semiconductori, aeronave, baterii pentru vehicule electrice şi echipamente militare.
„America va construi din nou o industrie a cuprului DOMINANTĂ”, a scris Trump.
Ordinul privind tariful pentru Brazilia a fost transmis printr-o scrisoare adresată preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, în care Trump îşi exprimă furia faţă de ceea ce a numit „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva fostului preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro, intensificând disputa publică deja tensionată cu Lula.
Trump a criticat, de asemenea, ceea ce a numit atacuri ale Braziliei asupra alegerilor libere, libertăţii de exprimare a americanilor şi „ordinelor SECRETE şi ILEGALE de cenzură emise către platformele de social media din SUA”. El a ordonat reprezentanţei comerciale a SUA (USTR) să lanseze o nouă investigaţie privind practicile comerciale neloiale, care ar putea duce la impunerea de tarife suplimentare, acuzând Brazilia că atacă în mod continuu activităţile comerciale digitale ale companiilor americane.
Lula a răspuns printr-o declaraţie în care a afirmat că orice măsură unilaterală de creştere a tarifelor va fi întâmpinată cu o reacţie în conformitate cu legislaţia braziliană.
Brad Setser, fost oficial comercial american şi în prezent expert la Council on Foreign Relations, a avertizat că acţiunile lui Trump ar putea declanşa uşor un război comercial dăunător între cele două state.
Brazilia este al 15-lea cel mai mare partener comercial al SUA, cu un comerţ bilateral total de 92 de miliarde de dolari în 2024 şi un rar excedent comercial american de 7,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA.
Cele mai importante exporturi americane către Brazilia includ aeronave comerciale, produse petroliere şi ţiţei, cărbune şi semiconductori, în timp ce Brazilia exportă în SUA în principal ţiţei, cafea, oţel semifabricat şi fontă brută.
Ţara sud-americană nu a implementat încă o taxă pe serviciile digitale, dar a încercat să promoveze legislaţie privind o reglementare mai strictă a concurenţei pe platformele digitale.
Anterior, pe platforma sa Truth Social, Trump a emis notificări privind tarife pentru data de 1 august pentru şapte parteneri comerciali minori, care au exportat anul trecut doar 15 miliarde USD în SUA: un tarif de 20% pentru Filipine, 30% pentru Sri Lanka, Algeria, Irak şi Libia, şi 25% pentru Brunei şi Moldova.
Aceste scrisori se adaugă altor 14 emise la începutul săptămânii, inclusiv tarife de 25% pentru furnizori importanţi ai SUA precum Coreea de Sud şi Japonia, care vor intra de asemenea în vigoare pe 1 august, cu excepţia cazului în care se ajunge la acorduri comerciale înainte de această dată.
Ele au fost emise la o zi după ce Trump a declarat că va extinde războiul său comercial, impunând un tarif de 50% pentru cuprul importat şi că în curând va introduce taxele cu care a ameninţat de mult asupra semiconductorilor şi produselor farmaceutice. Mişcările rapide ale lui Trump privind tarifele au creat incertitudine în economia globală, paralizând deciziile de afaceri.
Negocieri cu Uniunea Europeană
În timp ce drama tarifară se intensifică la Washington, negociatorii SUA şi UE s-au apropiat de un acord comercial pentru a atenua tarifele impuse de Trump asupra celui mai mare bloc partener comercial bilateral al SUA.
Trump a declarat că „probabil” va anunţa UE în două zile la ce rată tarifară să se aştepte pentru exporturile sale către SUA, adăugând că blocul celor 27 de naţiuni a devenit mult mai cooperant.
Comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, a declarat că s-au făcut progrese bune asupra unui cadru de acord comercial şi că o înţelegere ar putea fi posibilă chiar în câteva zile.
Sefcovic le-a spus europarlamentarilor că speră ca negociatorii UE să îşi finalizeze curând activitatea, având timp suplimentar datorită extinderii termenului limită american de la 9 iulie la 1 august.
„Sper să ajungem la o concluzie satisfăcătoare, posibil chiar în zilele următoare”, a menţionat Sefcovic.
Totuşi, ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, avertizase anterior că discuţiile dintre cele două părţi sunt „foarte complicate” şi ar putea continua până aproape de termenul limită.
Oficialii UE şi surse din industria auto au declarat că negociatorii discută o serie de măsuri menite să protejeze industria auto europeană, inclusiv reduceri de tarife, cote de import şi credite acordate pe baza valorii exporturilor producătorilor auto europeni în SUA.
Cele mai ridicate tarife din 1934 încoace
Pieţele bursiere au reacţionat calm miercuri la noul val de tarife al preşedintelui republican, în timp ce yenul japonez a continuat să scadă după impunerea tarifelor asupra Japoniei.
După anunţul lui Trump privind tarifele mai mari pentru importurile din cele 14 ţări, grupul de cercetare Yale Budget Lab a estimat că rata efectivă a tarifelor suportată de consumatorii americani a crescut la 17,6%, de la 15,8% anterior – cel mai ridicat nivel din ultimii 90 de ani.
Administraţia Trump a promovat aceste tarife ca sursă importantă de venit. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că Washingtonul a încasat aproximativ 100 de miliarde USD până acum şi ar putea colecta 300 de miliarde până la finalul anului. În ultimii ani, SUA a încasat aproximativ 80 de miliarde USD anual din tarife.
Administraţia Trump a promis „90 de acorduri în 90 de zile” după ce, la începutul lunii aprilie, a prezentat o serie de tarife specifice pe ţări. Până acum, doar două acorduri au fost încheiate – cu Marea Britanie şi Vietnam. Trump a declarat că un acord cu India este aproape finalizat.
Lula promite să răspundă cu aceeaşi monedă
La câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a impus tarife de 50% asupra exporturilor braziliene către SUA, preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că ţara sa va răspunde în mod reciproc.
„Orice măsură de creştere unilaterală a tarifelor va fi întâmpinată cu un răspuns conform Legii privind Reciprocitatea Economică a Braziliei”, a transmis biroul lui Lula într-o declaraţie.