Trump atacă cibernetic Iranul [rapoarte]

(Captură Foto)

Statele Unite au lansat joi un atac cibernetic asupra sistemelor de arme iraniene, potrivit BBC.

Atacul cibernetic a dezactivat sistemele computerizate care controlează lansatoarele de rachete şi rachetele iraniene, raportează Washington Post.

Atacul SUA survine ca reacţie la doborârea unei drone americane de către autorităţile de la Teheran. Iranul susţine că drona, care efectua operaţiuni de spionaj, ar fi fost doborâtă în spaţiul aerian iranian, în timp ce SUA susţine că aparatul de zbor se afla în apele internaţionale şi învinuieşte Iranul de acţiuni ostile.

În ultimele două săptămâni, situaţia din Golful Persic este extrem de tensionată în urma unei serii de explozii la mai multe vase petroliere care a început în 12 mai. Două vase saudite, unul norvegian şi o platformă de extragere a gazului iraniană au suferit avarii în urma unor explozii.

Pe 13 iunie un petrolier japonez a suferit două explozii, despre care Departamentul de Stat a afirmat că ar fi fost produse de mine iraniene. Cu toate acestea aliaţii europeni ai SUA, cât şi proprietarul vasului susţin că cele două găuri din cala vasului au fost produse de obiecte zburătoare, probabil drone.

Incidentul a cauzat amplificarea la un ivel mai ridicat a tensiunilor dintre SUA şi Iran, cât şi adâncirea faliei dintre Washington şi Bruxelles privind dosarul iranian.