Iranul susţine că a doborât o dronă americană deasupra teritoriului său
alte articole
Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au susţinut joi că au doborât o dronă americană în provincia sudică Hormozgan, potrivit Deutsche Welle.
Agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA a citat site-ul de ştiri al Gărzilor, Sepah News, afirmând că forţa militară a Iranului a atacat o dronă RQ-4 Global Hawk când aceasta a pătruns în spaţiul aerian iranian, în apropierea districtului Kouhmobarak în sud.
Răspunzând la afirmaţiile Gărzilor, armata americană a declarat că nu a încălcat miercuri spaţiul aerian iranian.
“Niciun avion american nu a operat astăzi în spaţiul aerian iranian”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al armatei SUA.
Săptămâna trecută, SUA a confirmat o încercare anterioară a iranienilor de a doborî una dintre dronele sale.
Incidentul are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Teheran în ultima lună, americanii acuzând iranienii de desfăşurarea unor activităţi ostile continue şi ameninţări nespecificate împotriva SUA şi a aliaţilor săi. În plus, Washingtonul şi-a amplificat prezenţa militară în regiune, trimiţând un portavion, nave de luptă, bombardiere, rachete Patriot şi un număr suplimentar de 1.000 de soldaţi americani.
Săptămâna trecută, SUA a acuzat Iranul că a atacat două petroliere, unul navigând sub pavilion japonez şi altul sub pavilion norvegian, în apropierea Strâmtorii strategice Ormuz. De asemenea, Washingtonul a publicat imagini video neclare şi fotografii care aparent ar surprinde o ambarcaţiune a Gărzilor Revoluţionare înlăturând o mină neexplodată.
Oficialii iranieni au respins acuzaţiile americanilor că Teheranul ar fi fost în spatele celor două atacuri.
În urmă cu un an, preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni dure împotriva Teheranului care au lovit exporturile sale de petrol, ceea ce a făcut ca economia iraniană să intre într-o cădere liberă.
Luni, Iranul a avertizat că în curând va depăşi cantitatea maximă de uraniu îmbogăţit pe care trebuie să o deţină în baza acordului nuclear, amplificând astfel presiunea asupra semnatarilor europeni pentru a salva acordul.
De asemenea, Agenţia pentru Energie Atomică a Iranului a menţionat perspectivadepăşirii nivelului de îmbogăţire a uraniului dincolo de pragul de 3,67% permis în baza acordului pentru scopuri paşnice.
Teheranul doreşte ca Europa să se asigure că Iranul primeşte beneficiile economice promise prin acordul nuclear în ciuda sancţiunilor impuse de SUA.
De asemenea, încercările europenilor de a ocoli sancţiunile SUA prin crearea unui mecanism comercial special au eşuat să atragă atenţia Teheranului, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, afirmând că mecanismul este o "glumă amară".