Trump cedează din nou în faţa establishmentului. SUA intră din nou în joc în Afganistan
alte articole
Într-un discurs naţional în mare parte anticipat, preşedintele Donald Trump a anunţat, luni, că nu va retrage soldaţii americani din Afganistan, susţinând că este dedicat unei noi strategii care urmăreşte să câştige cel mai îndelungat război al ţării, aflat acum în cel de-al 17-lea an al său.
În campania sa elctorală, Donald Trump a promis o Americă mai izolaţionistă, concentrată pe rezolvarea problemelor interne şi în special a economiei care nu şi-a mai revenit ddupă crahul din 2008.
Cu toate acestea, elementele pro-establisment din administraţia Trump, în special consilierul pentru Securitate Naţională, gen. H.R. McMaster, par să captureze administraţia americană şi să reuşească să impună agenda mainstream a SUA. Parte a agendei este relansarea rîzboiului din Afganistan.
Recunoscând că “instinctul său iniţial a fost acela de a retrage” soldaţii din Afganistan, Trump a declarat că a greşit, adăugând că a ajuns la trei “concluzii fundamentale” despre interesele centrale ale Americii în Afganistan. Preşedintele american vinde ideea publicului în felul următor:
- SUA “trebuie să urmărească un rezultat onorabil şi de durată”, astfel că soldaţii americani “merită un plan pentru victorie”
- Consecinţele unei retrageri rapide vor fi “previzibile şi inacceptabile”, adăugând că o “retragere grăbită va crea un gol pe care teroriştii, inclusiv ISIS şi Al-Qaeda, îl vor umple instant, la fel cum s-a întâmplat înainte de 11 septembrie”
- Ameninţările pentru securitate înfruntate de SUA “sunt imense” şi “nu putem repeta în Afganistan o greşeală făcută de liderii noştri în Irak”.
Trump a promis de asemenea soldaţilor adunaţi pentru discursul său că “într-un fel sau altul, aceste probleme vor fi rezolvate. Eu mă ocup cu rezolvarea problemelor. Iar în cele din urmă, vom câştiga”.
Anunţul făcut ieri - despre relansarea campaniei din Afganistan, o idee pe care McMaster o vântura de căteva luni la Washington, anunţă o nouă şi dramatică ofensivă în Afganistan.
Doar că, în loc să furnizeze detalii concrete privind desfăşurările de trupe, date clare, scopuri specifice, sau definiţia victoriei, Trump a ales să nu publice detaliile noile campanii, menţionând că, de fapt, “condiţiile de la sol, şi nu termenele limite arbitrare, ne vor ghida strategia de acum înainte".
În felul acesta războiul din Afganistan devine puţin mai asemănător cu cel al Rusiei în estul Ucrainei: neclar şi infinit.