Trump ameninţă că va închide graniţa dintre SUA şi Mexic cu soldaţi

Donald Trump a ameninţat că va ordona armatei să închidă graniţa dintre SUA şi Mexic pentru a opri “asaltul” imigranţilor. Mexicul s-a pregătit pentru sosirea la graniţa sa a unei caravane de 3.000 de persoane din Honduras.
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
19.10.2018

Preşedintele american Donald Trump a acuzat joi ţările central-americane El Salvador, Guatemala şi Honduras că desfăşoară un “asalt” asupra Statelor Unite prin faptul că le permit cetăţenilor lor să călătorească spre nord în Mexic, potrivit Deutsche Welle. Din Mexic aceştia pot intra uşor în Statele Unite.

Trump a ameninţat că va folosi armata pentru a închide graniţa în cazul în care Mexicul nu opreşte imigranţii care îi traversează teritoriul să ajungă până la frontiera americană. Trump a cerut Mexicului să oprească imigranţii şi a avertizat de asemenea că va suspenda ajutoarele financiare către ţările din America Centrală care “par să nu mai aibă niciun control asupra populaţiilor lor”.

Ameninţările lui Trump – care au fost incluse într-o serie de mesaje postate pe Twitter – au loc în condiţiile în care mii de imigranţi din Honduras au traversat Guatemala cu scopul de a ajunge la graniţa mexicană şi apoi în SUA.

O caravană care ar cuprinde între 1.500 şi 3.000 de persoane, a plecat din Honduras sâmbătă trecută, îndreptându-se spre nord. De asemenea, se presupune că mulţi dintre ei, care doresc să scape de violenţa grupurilor criminale şi sărăcie, sunt în drum spre Statele Unite. Unii imigranţi au declarat agenţiei de ştiri AFP că plănuiesc să intre în Mexic în masă.

În postări pe Twitter, Trump i-a învinuit şi pe democraţi pentru această situaţie, susţinând că legile din SUA nu sunt eficiente şi că printre imigranţi se află elemente criminale. Nu este clar dacă ameninţările lui Trump vor produce o desfăşurare de forţe militare la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Trump a transformat imigraţia transfrontalieră dinspre Mexic, inclusiv prin apelul pentru construirea unui zid la frontieră, într-o politică centrală a administraţiei sale. Totuşi, politica sa de separare a familiilor şi de reţinere a mii de copii, în principal veniţi din Guatemala, Honduras şi El Salvador, a declanşat un val răspândit de nemulţumiri.

Ministrul mexican de Externe desemnat, Marcelo Ebrard, a minimalizat ameninţările lui Trump, susţinând că acestea sunt îndreptate către politicienii americani.

“Poziţia preşedintelui Trump este cea pe care a abordat-o întotdeauna. A fost ceva previzibil şi, de asemenea, alegerile sunt foarte aproape, aşadar el face un calcul politic”, a precizat Ebrard la un post mexican de radio.

Mexicul a declarat că va cere agenţiei ONU pentru refugiaţi să ajute imigranţii din Honduras, printre care sunt multe familii cu copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor