O nouă axă ruso-saudită? Putin invocă lipsa de informaţii suficiente, pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Riadul în cazul Khashoggi
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a analizat dispariţia (şi presupusa ucidere brutală) a dizidentului saudit Jamal Khashoggi în timpul discursului susţinut joi în staţiunea rusă Soci. Verdictul său? Rusia nu are suficiente informaţii privind incidentul pentru a justifica deteriorarea relaţiei cu Arabia Saudită (şi, prin extensie, cu restul OPEC, care în mare parte a susţinut Riadul în timpul crizei diplomatice), potrivit Reuters.
Poziţia lui Putin nu este deloc surprinzătoare. Colaborarea Rusiei cu OPEC, care a creat o nouă axă ruso-saudită pentru a ajuta la gestionarea producţie globale de petrol şi la stimularea creşterii preţurilor, a contribuit la revitalizarea economiei ruseşti (ceea ce l-a nemulţumit pe preşedintele american Donald Trump). Bineînţeles, Rusia ar fi bucuroasă să intervină şi să ocupe orice spaţiu vacant lăsat de SUA în cazul în care politicienii americani forţează o ruptură a relaţiei dintre Washington şi Riad, aşa cum s-a văzut în cazul recentului acord privind vânzarea de rachete S-400 către saudiţi. În urmă cu două săptămâni, Putin a criticat SUA şi sancţiunile impuse Rusiei, Iranului şi altor ţări, afirmând că administraţia Trump face o “greşeală colosală” şi riscă să submineze rolul dolarului ca monedă de rezervă globală.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că PIB-ul Rusiei va creşte cu 1,8% în 2019 - o îmbunătăţire faţă de raportul precedent publicat în luna iulie în care predicţia creşterii PIB-ului a fost de 1,7% în 2019 - deoarece creşterea va fi susţinută de o cerere internă mai mare şi preţuri la combustibil mai ridicate.
În plus, OPEC este deja ocupat cu SUA. După cum a notat Reuters miercuri, OPEC a cerut membrilor săi să nu menţioneze preţul petrolului pentru a evita să îi provoace pe politicienii americani să nu reînnoiască suportul pentru proiectul de lege NOPEC, lucru care ar putea expune membrii blocului ţărilor producătoare de petrol la acţiuni în justiţie. Ţinând cont de atitudinea critică a lui Trump faţă de acest bloc, este posibil ca preşedintele american să întrerupă tradiţia preşedintelor precedenţi şi să ia în considerare semnarea proiectului de lege (deşi, acel pas ar risca sabotarea planului american de subminare a exporturilor de ţiţei iranian după reimpunerea noului set de sancţiuni împotriva Teheranului în 4 noiembrie).
Khashoggi, la un moment dat un aliat al familiei regale saudite, dar care a devenit critic al regimului, a dispărut în 2 octombrie după ce a pătruns în clădirea Consulatului saudit pentru a obţine documente necesare căsătoriei cu logodnica sa de origine turcă. De atunci el nu a mai fost văzut.
Guvernul turc a declarat că deţine dovada audio şi video că jurnalistul Khashoggi a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în Consulatul din Istanbul.
Ziarul turcesc Yeni Safak a publicat miercuri ceea ce a declarat că sunt detalii dintr-un material audio care aparent documentează torturarea şi interogarea lui Khashoggi în interiorul Consulatului.
Publicaţia a precizat că jurnalistul a fost ucis în şapte minute şi că torţionarii i-au tăiat degetele de la mâini în timpul interogatoriului. Apoi, asasinii i-au tăiat capul şi l-au dezmembrat, potrivit raportului.