Sancţiunile SUA lovesc: Rezervele ruseşti se apropie de 600 miliarde USD, susţine Fitch

Bancnote de 500 şi 1.000 de ruble ruseşti. (Captură Foto)
Epoch Times România
12.08.2019

Rusia va continua să-şi consolideze rezervele de valută străină şi aur pentru a-şi proteja economia, în contextul ameninţărilor privind aplicarea de noi sancţiuni americane, a declarat o companie financiară importantă, potrivit RFE/RL.

Rezervele ruseşti se vor apropia de 600 miliarde de dolari - un record - până în 2021 datorită excedentelor comerciale şi bugetare, a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, în timp ce a upgradat ratingul Rusiei privind datoriile.

Politicile economice "prudente" ale Kremlinului au dus la reducerea preţului petrolului de la 110 dolari pe un baril în 2013 la jumătate din această sumă în 2018, potrivit Fitch. Mişcarea a fost se pare necesară pentru echilibrarea bugetului Rusiei.

Cel mai recent preţ disponibil pentru ţiţeiul Brent a fost de 58,30 de dolari pe baril în 9 august.

Preţul redus la petrol a fost atins parţial prin prăbuşirea valorii rublei cu aproximativ jumătate în faţa dolarului american în aproximativ aceeaşi perioadă de timp.

Rusia este cel de-al doilea producător de petrol din lume şi bugetul său anual este puternic dependent de preţurile la ţiţei.

Rusia - care a intrat în default în privinţa datoriei sale în urmă cu 21 de ani - este hotărâtă să depăşească Arabia Saudită pentru a urca pe locul patru în lista globală de naţiuni cu cele mai mari rezerve valutare.

Arabia Saudită şi Rusia au rezerve de aproximativ 520 miliarde de dolari. China, Japonia şi Elveţia deţin primele trei poziţii.

Rusia îşi extinde rezervele pentru a-şi stabiliza economia pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA, care a impus sancţiuni împotriva Moscovei pentru comportamentul său "ostil" pe scena globală, inclusiv pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014.

Iar acum, Washingtonul ameninţă cu impunerea de noi sancţiuni, inclusiv asupra datoriei guvernului rus.

Creşterea economică a Rusiei în următorii ani va rămână "slabă", la sub 2%, cu mult sub nivelul mediu al altor ţări cu ratinguri similare, mai susţine Fitch. În ultimii cinci ani, ruşii au simţit o reducere a venitului disponibil în fiecare an începând cu 2013.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), dacă nu vor fi implementate reforme mai ample, creşterea economică a Rusiei nu va depăşi 1,2% anul acesta.

FMI a aplaudat mişcarea făcută de preşedintele rus Vladimir Putin de a cheltui masiv pe sănătate, educaţie şi infrastructură, însă a precizat că planurile de cheltuieli "ar trebui să fie bine direcţionate către consolidarea creşterii economice şi implementate eficient".

Planurile Kremlinului de a impulsiona creşterea economică prin noi proiecte ar putea întâmpina greutăţi în condiţiile unui interes scăzut din partea investitorilor privaţi şi a întârzierilor în execuţie, a precizat agenţia. Acest lucru ar putea amplifica nemulţumirile şi ar putea forţa guvernul să cheltuie mai mult, afectând politicile sale bugetare conservatoare şi rezervele sale.

"Eşecul perceput în privinţa amplificării creşterii economice şi a standardelor de viaţă ar putea mări presiunile politice şi sociale asupra cadrului politic pentru ca acesta să furnizeze un suport mai mare pentru activitatea economică domestică", a precizat Fitch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor