Trucuri pentru a economisi bani

Trucuri pentru a economisi bani
Trucuri pentru a economisi bani (Facebook)

Fie că vă doriţi să strângeţi bani pentru un anumit scop, fie că vă doriţi să-i puneţi deoparte pentru “zile negre”, regăsiţi mai jos câteva trucuri utile care vă vor învăţa cum puteţi economisi bani:

Trucuri pentru a economisi bani la cumpărături

Puteţi economisi sume importante de bani dacă achiziţionaţi exact cât aveţi nevoie, fără să vă "întindeţi" la cumpărături:

1. Faceţi liste de cumpărături pe care să le luaţi apoi cu dvs. când trebuie să faceţi piaţa.

Aşa veţi şti sigur ce să cumpăraţi şi ce vă trebuie cu adevărat şi nu veţi mai arunca banii în stânga şi în dreapta pe mici nimicuri.

2. Nu vă umpleţi căruciorul de cumpărături şi ar fi ideal să-l alegeţi pe cel mic în locul celui mare.

3. Începeţi cumpărăturile din mijlocul magazinului.

La intrare, veţi da de produse colorate, care vă vor crea o stare de bine şi vă vor inspira să cumpăraţi mai mult, de aceea este indicat să începeţi cumpărăturile din mijlocul magazinului.

4. Magazinele pun intenţionat muzică lentă pentru a îşi încuraja clienţii să se mişte mai uşor printre rafturi, sau anunţă multe oferte la produse de care poate nu aveţi nevoie, dar vă atrag. Aşadar, puneţi-vă propriul playlist în căşti şi veţi evita tentaţiile.

5. Verificaţi promoţiile.

Promoţiile sunt create pentru a creşte vânzările unui produs. Este foarte posibil ca în cadrul unei promoţii preţul produselor să crească! Verificaţi întotdeauna dacă aceste “reduceri” sunt reale şi merită cu adevărat să profitaţi de ele. Promoţiile de genul "3 produse la preţ de două" sau "cumperi de două milioane şi plăteşti doar unul" nu sunt întotdeauna avantajoase. Înainte să cumpăraţi două sau mai multe produse doar pentru că sunt la promoţie trebuie să vă întrebaţi dacă chiar aveţi ce face cu toate acele obiecte.

6. Faceţi puţină matematică înainte să cumpăraţi.

Unele produse pot fi mai ieftine “la bucată” decât în pachete mari, cum este cazul legumelor şi fructelor. În plus, le veţi putea “testa” pe fiecare înainte de a le cumpăra. Verificaţi preţurile şi faceţi nişte calcule, pentru a vă da seama dacă faceţi sau nu alegerea corectă.

7. Întrebaţi de reduceri în cazul produselor care sunt aproape de expirare.

Angajaţii pot fi de acord să scadă preţurile produselor care expiră peste o zi sau două.

8. Cumpăraţi haine pentru anotimpul următor.

Întotdeauna hainele de vară sunt la reducere iarna şi invers. De cele mai multe ori, suntem prinşi în iluzia brand-ului şi uităm de calitatea produsului. Înainte de a vă achiziţiona o haină foarte scumpă de la un magazin de firmă, aţi putea căuta şi alternativele.

9. Folosiţi cardurile de reducere sau cupoanele de reducere.

Există o serie de supermarketuri, farmacii sau magazine de orice alt tip care oferă o serie de reduceri dacă aveţi card de fidelitate.

10. Ţineţi o listă pentru 30 de zile.

Dacă simţiţi un impuls să cumpăraţi ceva de care nu aveţi absolut nevoie, scrieţi acel lucru pe lista de aşteptare de 30 de zile. Cumpăraţi doar lucrurile absolut necesare – restul treceţi-le pe listă. Când cele 30 de zile au expirat, puteţi să-l cumpăraţi dacă nu a dispărut dorinţa aceea arzătoare de a cumpăra, dar numai aşa puteţi evalua situaţia raţional şi economisi bani.

Trucuri pentru a economisi bani acasă

1. Nu rămâneţi în urmă cu plata facturilor.

Când vă ocupaţi de plata facturilor (cel mai bine este online), faceţi în aşa fel încât primele facturi plătite să fie cele pentru utilităţi. Dacă nu procedaţi aşa şi vreţi să le plătiţi spre sfârşitul lunii s-ar putea să nu mai aveţi bani pentru ele şi să le tot amânaţi. Plătite la timp, veţi evita penalităţile şi veţi reduce din cheltuieli.

2. Evitaţi să mâncaţi des în oraş şi gătiţi acasă.

Dacă veţi găti acasă, mâncarea vă va ajunge pentru mai multe zile. Şi dacă acest avantaj nu este suficient, faptul că puteţi folosi anumite alimente care sunt pe gustul dvs. sau care sunt mai sănătoase, cu siguranţă veţi fi convinşi că merită să încercaţi şi această variantă.

3. Diminuaţi consumul de apă caldă.

Instalaţi un duş cu debit mai scăzut. Este o modalitate uşoară de a utiliza 25 – 60 % mai puţină apă în duş, ceea ce înseamnă că economisiţi.

Micşoraţi costul încălzirii apei - care înseamnă cam 15% dintr-o factură de energie termică normală - spălând hainele numai cu apă rece, izolând boilerul şi scăzând temperatura până la 40 de grade. În plus, instalaţi un dispozitiv care închide căldura pe timpul nopţii sau când plecaţi de acasă.

Opriţi robinetul. Este un obicei pe care toţi îl avem, să lăsăm robinetul deschis în timp ce ne spălăm pe dinţi, în timp ce spălăm vasele, etc. Oprirea robinetului în timpul acestor activităţi şi deschiderea lui numai când este nevoie vor reduce cu mult factura la apă.

4. Izolaţi-vă casa.

Casele neizolate pierd căldură şi în acelaşi timp energie şi bani.

Ţineţi geamurile şi uşile închise mai ales când folosiţi aparatul de aer condiţionat sau cel de căldură.

5. Deconectaţi aparatele.

Sunt aparate pe care nu le folosiţi şi atunci cel mai bine este să le deconectaţi de la prize. Chiar şi închise unele aparate consumă dacă stau în priză.

- Cumpăraţi aparate eficiente energetic.

Poate că sunt puţin mai scumpe, însă acestea vor economisi energie, ceea ce înseamnă economii mai mari.

6. Reparaţi lucrurile care se strică.

Este mult mai ieftin atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru mediul înconjurător, să reparaţi lucrurile atunci când se strică decât să le aruncaţi şi să cumpăraţi altele.

7. Faceţi sport acasă

A vă îngriji de sănătate este cel mai bun mod de a evita facturile mari de la doctor de mai târziu. Dar puteţi opta pentru a face sport acasă. Puteţi economisi mulţi bani alergând în parc sau în zona unde locuiţi, cumpărând câteva greutăţi sau alte articole pentru astfel de activităţi.

8. Optaţi pentru produse cosmetice naturale

Nu este nevoie să vă cumpăraţi o mulţime de creme hidratante, măşti şi balsamuri. Apelaţi la măştile naturale pentru frumuseţe. Acestea nu conţin toxine, nu poluează şi sunt mult mai ieftine.

9. Împrumutaţi şi daţi cu împrumut.

Nu facem referire la împrumuturi în bani, ci în produse. Daţi cărţi, haine şi jucării de care nu mai aveţi nevoie prietenilor şi familiei. Şi dvs. veţi primi la rândul dvs. altele.

Dacă aveţi nevoie de ceva, mai întâi verificaţi dacă cineva dintre cunoscuţi are acel lucru. Şansele să vi-l împrumute sunt mari.

10. Faceţi troc

Este o artă pierdută, însă mai există oameni care doresc să primească bunurile sau serviciile dvs. în locul banilor, în special dacă sunt prieteni sau cel puţin cunoştinţe. Veţi fi surprins să vedeţi că veţi economisi bani.

11. Faceţi cadouri simple.

A face cadouri este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, deoarece arată generozitate şi implicare. Până când devine ceva comercial şi ceva foarte scump. În schimb, încercaţi să faceţi cadouri din lucruri făcute de dvs. sau măcar ambalate de dvs.

12 Renunţaţi la tabieturi costisitoare.

13. Învăţaţi-vă copiii despre reclame, economii, câştiguri şi cadouri.

Dacă aveţi copii şi îi educaţii în privinţa banilor vă va ajuta să economisiţi pe termen lung. Dacă ei învaţă cum reclamele influenţează prin tot felul de trucuri, va fi mai puţin probabil să ceară (implore sau pledeze) pentru ultimele apariţii de jucării.

Dacă cei mici află despre economisirea şi câştigarea banilor, vor respecta banii pe care îi câştigaţi cât şi pe cei pe care vreţi să îi economisiţi. Aşa vor învăţa despre cadourile care nu trebuie să implice cheltuirea unei sume mari de bani şi nu vor mai vrea neapărat lucruri scumpe.

14. Nu folosiţi maşina doar pentru a duce copiii până la şcoală.

Cu ani în urmă, aproape toţi copiii mergeau pe jos sau cu bicicleta până la şcoală. Acum, din ce în ce mai puţini copii o fac, şi de multe ori părinţii sunt cei care îi conduc cu maşina până la şcoală/liceu.

Dacă le veţi permite copiilor să ajungă pe propriile picioare până la şcoală veţi scuti atât combustibil cât şi uzura maşinii, iar copiii dvs. vor fi mai sănătoşi şi mai independenţi. Pe cei mai mici îi puteţi conduce până la şcoală pe jos.

15. Înscrieţi copiii la grădiniţă

Banii se pot economisi şi dacă vă duceţi copilul la grădiniţă şi renunţaţi la bonă. Dacă totuşi aveţi mai multă încredere într-o bonă, o soluţie acceptabilă poate fi şi "împărţirea" aceleiaşi îngrijitoare cu mai multe familii.

16. Cultivaţi legume acasă.

Roşiile cherry, salata verde, pătrunjelul, mărarul, ceapa, usturoiul, busuiocul, sunt cele mai potrivite alimente pe care le puteţi sădi acasă în ghiveci. Dacă aveţi curte, posibilităţile sunt şi mai mari de cultivare a legumelor.

17. Folosiţi bani gheaţă (cash).

În loc să folosiţi zilnic cardurile de credit sau debit, folosiţi bani gheaţă pentru cheltuieli care nu se referă la facturi, cum ar fi cinele la restaurant, benzina, cumpărăturile zilnice. Cheltuind bani gheaţă veţi obţine un sentiment de realitate, plus avantajul de a şti când aţi rămas fără bani, în loc să cheltuiţi mai mult decât aveţi.

Trăim în vremuri ce ne solicită tot mai mult imaginaţia şi sistemul de valori în ceea ce priveşte finanţele personale, astfel că punerea în aplicare a trucurilor pentru a economisi bani devine o necesitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pepagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie