Erdogan devine sultan

Erdogan continuă să împingă în corzi opoziţia şi pe toţi cei care au opinii diferite de ale sale. Preşedintele turc pune presiune pe Parlament să extindă definiţia ‘teroristului’ pentru a include şi cadrele universitare, jurnalişti şi politicieni.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.03.2016

“Nu doar cei care apasă pe trăgaci, ci şi cei care au făcut acel lucru posibil ar trebui să fie definiţi ca terorişti, indiferent de titlul lor”, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în încercarea de a convinge Parlamentul să includă jurnaliştii, politicienii, cadrele universitare şi activiştii sub incidenţa legilor naţionale anti-extremism.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute la o zi după ce un atac sinucigaş cu bombă a zguduit Ankara, ucigând 34 de persoane şi rănind aproximativ 100 în Kizilay. De atunci, autorităţile turce au arestat aproximativ 50 de persoane suspectate că ar avea legături cu PKK, un grup militant kurd împotriva căruia Erdogan poartă o cruciadă personală.

Aparent, preşedintele nu consideră că Parlamentul se mişcă suficient de rapid la “cererea” sa pentru a extinde definiţia “teroristului”, deoarece într-un discurs susţinut miercuri, el a cerut în mod efectiv legiuitorilor să se mişte mai repede. În acelaşi timp, el a cerut Parlamentului să abordeze problema “imunităţilor”.

Erdogan doreşte cu disperare să îi vadă la tribunal pe membrii HDP, despre care el susţine că sunt vinovaţi de “incitare la terorism”.

Preşedintele turc nu a avut răbdare ca Parlamentul să extindă definiţia “teroristului” şi a arestat deja trei profesori universitari pentru promovare de “propagandă teroristă”, după ce aceştia au făcut greşeala de a cere public guvernului să pună capăt stării de asediu din Cizre şi din alte oraşe din sud-estul predominant kurd al Turciei.

“Peste 2.000 de cadre universitare au semnat o petiţie în luna ianuarie în care au criticat acţiunea militară din sud-est, inclusiv stările de asediu ce urmăresc să îi nimicească pe militanţii PKK, care s-au baricadat în zonele rezidenţiale din oraşele sud-estice”, conform Reuters. “Petiţia l-a înfuriat pe preşedintele Erdogan, care a declarat că academicienii vor plăti pentru ‘trădarea lor’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor